StoryEditor

DaimlerChrysler zvíťažil v spore s miliardárom Kerkorianom

19.09.2007, 16:48
Autor:
TASRTASR
DaimlerChrysler definitívne zvíťazil v spore s americkým miliardárom Kirkom Kerkorianom. Americký odvolací súd vo Philadelphii dnes v plnom znení potvrdil rozhodnutie obvodného súdu z apríla 2005, ktorý Kerkorianovu žalobu zamietol.

Kerkorian, ktorý bol v čase zlúčenia najväčším samostatným akcionárom Chrysleru, koncern obvinil, že v čase zlúčenia spoločností Chrysler a Daimler-Benz akcionárom klamal a chybne tiež kvalifikoval spojenie ako fúziu. Ako náhradu škody žiadal 1,2 miliardy USD, v prepočte 29,3 miliardy SKK.
Vo svojom 69 stranovom odôvodnení dospel odvolací súd k záveru, že sudca obvodného súdu vo Wilmingtone Joseph Farnan rozhodol správne, keď zamietol žalobu Kerkorianovej investičnej spoločnosti Tracinda vo všetkých bodoch. DaimlerChrysler neposkytol k fúzii Daimler-Benz a Chrysleru v roku 1998 žiadne falošné údaje, rozhodol sudca.
Dnes je fúzia týchto automobiliek už minulosťou. Po opakovanej niekoľkomiliardovej strate za rok 2006 predal šéf koncernu Dieter Zetsche 80,1-% balík akcií Chrysleru americkému finančnému investorovi Cerberus.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:49