StoryEditor

Privilégium nechce vrátiť spornú dotáciu

08.01.2008, 23:00
Neziskovka Privilégium sa aj po polroku od vypuknutia kauzy zdráha vrátiť štátu dvojmiliónovú dotáciu, ktorú dostala od rezortu práce. Pre HN to potvrdila spoluzakladateľka organizácie Štepánka Mádlová.

Správa finančnej kontroly rezortu financií pritom ešte 18. decembra rozhodla, že Centrum privátnych sociálnych služieb musí peniaze do 15 dní vrátiť. Ak Privilégium dotáciu nevráti, za každý kalendárny deň im podľa hovorcu rezortu financií Miroslava Šmála plynie penále vo výške jednej desatiny percenta z celkovej sumy. "Je to len prvostupňové rozhodnutie, my sme sa odvolali," reagovala Mádlová. Ako dodala, podľa zákona majú na takýto postup právo. O tom, že Privilégium musí dotáciu vrátiť, rozhodlo ešte vlani ministerstvo práce.
"Vyhlásenie bolo pravdivé"
Dôvodom malo byť, že neziskovka v čestnom vyhlásení zatajila dlhy štátu na daniach. "My sme toho názoru, že sme na vyplatenie peňazí mali nárok, ale môžeme sa mýliť. Domnievame sa, že čestné vyhlásenie o tom, že nemáme záväzky voči štátu, bolo pravdivé." Odvolacím orgánom v tejto veci bude podľa Šmála ministerstvo financií. Ak rozhodne v neprospech Privilégia, nie je vylúčené, že sa celá kauza skončí na súde. "Zatiaľ je predčasné o tom hovoriť. Počkáme si na konečné stanovisko ministerstva financií," povedala Mádlová. Privilégium dostalo spomínané peniaze na nákup polohovateľných postelí pre imobilných pacientov. "Ak by bolo právne čisto preukázané, že dotáciu musíme vrátiť, museli by sme si požičať v banke, alebo od právnickej či fyzickej osoby." Neziskovka musí zaplatiť ministerstvu práce aj pokutu 630-tisíc korún. Rezort Viery Tomanovej o tom rozhodol po kontrole v Privilégiu.
Prísne sledovaný rozpočet
Mádlová zdôraznila, že rozpočet neziskovky je prísne sledovaný. "Nemáme veľa možností na to, aby sme v príslušnom roku vracali peniaze za minulý rok. Dotáciu by sme nemohli vrátiť z vlastných úspor alebo prebytkov." V kauze prebieha aj trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi pre subvenčný podvod, za ktorý hrozí až 15-ročný trest. O tom, či bude niekto obvinený alebo sa stíhanie zastaví, by sa malo rozhodnúť už o niekoľko týždňov. "Ešte treba vypočuť nejakých svedkov," povedal hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry René Vaněk. K vyšetrovaniu sa Mádlová vyjadrovať nechcela. "Je to vec štatutára a krajskej správy vyšetrovania, je ho len zastupujem v jeho neprítomnosti. Nemôžem byť ani zodpovedná za to čestné vyhlásenie, pretože som ho nepodpísala." So štatutárom, ktorým je Mádlovej brat Miroslav Mečíř, sa HN spojiť nepodarilo.
Mádlová o dôchodku
Dotácia vlani otriasla kreslom ministerky Tomanovej, ktorá v minulosti v Privilégiu pracovala. Opozícia však s pokusom o jej odvolanie neuspela. Dôveru svojej materskej strany Smer-SD ministerka nestratila. Inak však dopadli predstavitelia Privilégia Mádlová a Mečíř. Oboch strana zo svojich radov vylúčila. Kvôli kauze s dotáciami sa tento rok zmenil aj výnos ministerstva o poskytovaní dotácií. Po novom musia žiadatelia predložiť potvrdenie od daňového úradu, Sociálnej poisťovne aj zdravotných poisťovní, že voči nemu neevidujú žiadne nedoplatky. Privilégium, ktoré má podľa posledných informácií okrem daňového úradu vyše 18-miliónovú dlžobu voči Sociálnej poisťovni, tak pravdepodobne už v budúcnosti dotáciu od rezortu práce nedostane. Podľa Mádlovej je problém týchto dlžôb riešiteľný. "Diskvalifikuje nás skôr niečo iné. To, že u nás bola pracovníčkou (Tomanová - pozn. red.), nás v očiach verejnosti automaticky vylučuje z prijímania dotácií alebo iných grantov. Už mi to pripadá tak, že nemám nárok ani na starobný dôchodok, pretože pani Tomanová u nás pracovala."

Kedy žiadateľ nedostane dotáciu od rezortu práce:
- nemá vyrovnané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom
- neplní si odvodové povinnosti na sociálne poistenie, na starobné dôchodkové sporenie
a na povinné verejné zdravotné poistenie,
- je v konkurze alebo v likvidácii,
- voči nemu je vedené exekučné konanie
Zdroj: Výnos o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MPSVaR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:14