StoryEditor

V Leviciach by mohlo vzniknúť ešte 1 500 pracovných miest

19.07.2007, 13:53
Autor:
SITASITA
Mesto Levice očakáva, že v miestnom priemyselnom parku by mohlo vzniknúť ešte 1 000 až 1 500 nových pracovných miest. "Ak by všetko vyšlo podľa prianí mesta, tak odhadujeme, že by mohlo ešte toľko nových pracovných miest vzniknúť.

V súčasnosti je to však odhad mesta," uviedol Ján Stroška, ktorý spravuje priemyselný park Levice-Géňa. Podľa neho mesto už rokuje s ďalšími potenciálnymi investormi, konkretizovať to však bližšie nechcel. "Rokujeme s investormi, ale je to v štádiu zisťovania a porovnávania našej lokality s inými priemyselnými parkami na Slovensku," doplnil Stroška.
V súčasnosti v levickom priemyselnom parku pôsobí desať investorov, ktorí podľa Strošku už vytvorili viac ako 930 nových pracovných miest. Ide o švédsku spoločnosť Nefab Packaging Slovakia s.r.o., rakúsku Globo Eastern Europe, s.r.o., holandskú Leaf International BV, slovenskú Slovintegra Energy s.r.o., nemeckú ZF Levice, s.r.o., kanadskú Alcan Slovensko Extrusions, s.r.o., taliansku De Miclén, a.s., francúzsku Arden Equipment SA, švédsku Camfil SAS Production a taliansku firmu Scandolara Tub-Est. Tieto spoločnosti plánujú v priemyselnom parku preinvestovať celkovo zhruba 6,648 mld. Sk. Vďaka týmto investorom by mala v Leviciach vzniknúť spolu približne 2 439 nových pracovných miest.
Medzi najväčších investorov v priemyselnom parku v Leviciach patrí slovenská Slovintegra, ktorá plánuje do výstavby paroplynového cyklu na výrobu elektrickej energie a tepla investovať 1,756 mld. Sk, pričom by mal vytvoriť 30 nových pracovných miest. Nemecká firma ZF Sachs chce investovať v Leviciach celkovo 1,4 mld. Sk, pričom v prvej etape chce investovať 400 mil. Sk. V miestnom priemyselnom parku bude vyrábať a montovať spojky pre všetky typy motorových vozidiel. Celkovo by mala vytvoriť 1 000 nových pracovných miest. Viac ako jednu miliardu korún chce v Leviciach investovať aj kanadská spoločnosť Alcan, a to 1,059 mld. Sk. Tá plánuje vyrábať mäkké zliatiny. Alcan by mal vytvoriť celkovo 200 nových pracovných miest.
Priemyselný park Levice - Géňa má v súčasnosti rozlohu 51,64 hektárov. Mesto uvažuje o jeho rozšírení. "Je plán rozšírenia priemyselného parku, ale všetko sa prerokuje a schváli na augustovom mestskom zasadnutí mestského zastupiteľstva," konštatoval Stroška.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 02:36