StoryEditor

Slovenské elektrárne prehodnotia svoje investičné plány

13.07.2008, 13:29
Autor:
SITASITA

Slovenské elektrárne, a.s. (SE), majoritne vlastnené talianskym Enelom, sa chystajú prehodnocovať svoje investičné plány na Slovensku. SE pritom pôvodne chceli do slovenskej elektroenergetiky do roku 2013 preinvestovať viac ako 100 mld. Sk (3,32 mld. €). "Kvôli vládou schválenému uzneseniu o regulácii cien silovej elektriny vo všeobecnom hospodárskom záujme môže spoločnosť prehodnotiť výšku svojich plánovaných investícií s ohľadom na ich návratnosť," povedal pre agentúru SITA zdroj blízky vedeniu spoločnosti. Podľa zdroja sa však zatiaľ nedá konkretizovať, o koľko by mohli investície SE do elektroenergetiky na Slovensku klesnúť, a ktorých projektov by sa to týkalo. "Zatiaľ sa to nedá špecifikovať, pretože elektrárne čakajú na vstupné čísla," dodal zdroj.

Hovorca SE Juraj Kopřiva informácie SITA zo zdroja blízkeho vedeniu firmy nechcel komentovať. "Nebudeme komentovať tieto špekulácie," povedal Kopřiva. Ako však dodal, je pravda, že pri regulácii cien vo všeobecnom hospodárskom záujme má výrobca právo na kompenzácie, no opatrenie navrhnuté ministerstvom hospodárstva sa o kompenzáciách nezmieňuje. Podľa Kopřivu sa elektrárňam schválený návrh uznesenia ale nepozdáva aj kvôli tomu, že hovorí iba o jednom výrobcovi elektriny na Slovensku. "Rozhodnutie ministra hospodárstva bolo adresované len Slovenským elektrárňam, pričom legislatíva hovorí jasne, že povinnosti stanovené vo všeobecne hospodárskom záujme majú byť nediskriminačné a zaručovať pre elektroenergetické spoločnosti rovnosť prístupu k odberateľom," doplnil Kopřiva.

Vláda na návrh rezortu hospodárstva schválila minulú stredu "všeobecný hospodársky záujem v oblasti energetiky". Toto rozhodnutie vládneho kabinetu umožní Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) pri stanovovaní cien elektriny a plynu pre domácnosti väčšiu reguláciu. "Prijali sme rozhodnutie, že existuje všeobecný hospodársky záujem v energetike na zabezpečenie dodávok a cien elektriny a plynu od roku 2009 až do vyrovnania ekonomického ukazovateľa "podiel výdavkov na energie na celkových príjmoch domácnosti" s priemerom členských štátov Európskej únie," vysvetlil na minulotýždňovej tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Podľa premiéra vláda nemôže rešpektovať, že slovenské domácnosti majú nízke príjmy a najväčšie výdavky za energie v rámci Európskej únie (EÚ). Výrobca elektrickej energie tak musí na základe "všeobecného hospodárskeho záujmu" dodať od budúceho roka pre domácnosti a malé podniky najmenej 6 terawatthodín elektrickej energie za cenu určenú regulačným úradom. Regulovať cenu elektriny od výrobcu bude môcť ÚRSO pre domácnosti bez elektrického vykurovania do odberu 5 000 kilowatthodín (kWh/rok) ročne, domácnosti s elektrickým vykurovaním do odberu 20 000 kWh/rok a pre malé podniky do odberu 30 000 kWh/rok.

Vlastníkom akcií SE, a.s. sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a spoločnosť Enel SpA, ktorá drží 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do SE v apríli 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:56