StoryEditor

Ak sa Aliancia Fair-play neospravedlní, Fico pôjde na súd

24.09.2008, 14:54
Autor:
SITASITA

Premiér Robert Fico dnes ostro zaútočil na mimovládnu organizáciu Aliancia Fair-Play, ktorá nedávno tvrdila, že Ficova strana Smer-SD protizákonne prijala dary. Premiér alianciu obvinil z klamstiev, žiada oficiálne ospravedlnenie a pohrozil jej žalobami, ak sa strane neospravedlní. Naznačoval tiež, že sponzor aliancie americký finančník George Soros je naladený proti slovenskej vláde.

Aliancia Fair-Play sa dlhodobo venuje napríklad dozeraniu na transparentnosť financovania politických strán, naposledy spolu so Smerom kritizovala za údajné dary aj opozičnú SDKÚ-DS. Fico však dnes naznačoval, že za kritikou jeho strany môže byť aj jeden zo sponzorov aliancie, Open Society Institute, ktorý zas financuje známy donor a finančník Soros. "To bola hrubá manipulácia s faktami, čo predviedla aliancia napojená na Sorosove peniaze," povedal Fico novinárom. Aliancia nedávno upozornila, že Smer-SD i SDKÚ-DS majú v bratislavskej mestskej časti Ružinov prenajaté priestory za podľa nej nezvyčajne nízke sumy. To by sa malo podľa organizácie považovať za prijatie daru, ktorý strany nepriznali.

Obvinenie z prijatia darov odmietla aj SDKÚ-DS, obe strany tvrdili, že postupovali v súlade so zákonom a navyše vo svojich priestoroch uskutočnili nákladnú rekonštrukciu. Fico však dnes požiadal mimovládnu organizáciu o ospravedlnenie, v opačnom prípade jej pohrozil žalobami na ochranu dobrého mena. "Odmietam takúto manipuláciu s verejnou mienkou a zasahovanie tretieho sektora do politického života," vyhlásil premiér.

Do vážnejších podozrení z nečestného financovania sa dostala nedávno vládna ĽS-HZDS, ktorá vo svojej výročnej správe priznala miliónové dary od invalidného dôchodcu, ktorý býva v skromnej garsónke, či od zadĺženého podnikateľa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:02