StoryEditor

Gazprom pohrozil Ukrajine zastavením dodávok plynu

08.02.2008, 10:05
Autor:
SITASITA

Ruský plynárenský monopol Gazprom pohrozil zastavením dodávok pre Ukrajinu, ktorej dlh za predošlé dodávky sa vyšplhal nad 1,5 mld. USD. "Ak ukrajinská strana nevyrieši problém do pondelka, Gazprom bude musieť zastaviť dodávky ruského plynu na Ukrajinu," uviedol hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. Gazprom, najväčší producent zemného plynu na svete, zásobuje Európu štvrtinou potrebného plynu práve prostredníctvom plynovodov, ktoré vedú cez Ukrajinu a Bielorusko. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko bude o probléme rokovať na utorkovej návšteve Moskvy.
Hoci predchádzajúce spory medzi Gazpromom a Ukrajinou viedli k obmedzeniu dodávok plynu aj pre ostatné európske krajiny, tentoraz Gazprom ubezpečil predstaviteľov Európskej únie, že spor s Ukrajinou dodávky do Európy neovplyvní. Cez územie Ukrajiny totiž prúdi až 80 % zemného plynu exportovaného z Ruska do Európy. Podľa analytikov nie je dôvod na obavy, keďže Rusko nechce stratiť v Európe reputáciu dôveryhodného dodávateľa plynu.
Spory medzi Gazpromom a niektorými tranzitnými krajinami vznikli kvôli zvýšeniu prepravných poplatkov. Prvé veľké zvýšenie poplatkov začiatkom roka 2006 viedlo k masívnym výpadkom dodávok plynu v Európe. Podľa Kuprijanova Rusko začiatkom tohto roka zvýšilo dodávky plynu do Turecka, Grécka a Ukrajiny, keďže krajiny zaznamenali pokles dodávok od ostatných dodávateľov, avšak jedine Ukrajina nezaplatila za dodaný plyn.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 16:01