StoryEditor

ArcelorMittal si v Afrike zabezpečuje rudu pre európske oceliarne

08.01.2008, 14:25
Autor:
TASRTASR
ArcelorMittal plánuje veľké rozšírenie ťažby železnej rudy v Mauretánii, aby mal dostatok východiskovej suroviny pre svoje európske závody. Dnes o tom informoval koncern, ktorý je najväčším výrobcom ocele na svete.

V spolupráci s mauretánskou spoločnosťou SNIM chce ArcelorMittal perspektívne ťažiť ročne v nálezisku el-Agareb vyše 25 miliónov ton rudy. Výkon bane sa tak zvýši v porovnaní so súčasnosťou na dvojnásobok.
V ložisku el-Agareb sa nachádza asi miliarda ton vysoko kvalitnej železnej rudy.
Hlavný finančný šéf koncernu Aditya Mittal povedal, že ložisko rudy v Mauretánii je "ideálnou voľbou" pre zásobovanie európskych závodov koncernu. Mittal však neuviedol finančné náklady na uskutočnenie projektu, na ktorom bude mať koncern najskôr 30-% podiel a neskôr ho plánuje zvýšiť na 70 %.
Keďže záujem o oceľ je všade veľký, ArcelorMittal, chce zvýšiť v rokoch 2006 až 2012 jej dodávky o viac ako pätinu, a to do Latinskej Ameriky, Afriky, východnej Európy, Ruska a Strednej Ázie.
Koncern si zabezpečil dodávky rudy už aj zo Senegalu, kde kúpil za 2,2 miliardy USD, v prepočte takmer 50 miliárd SKK, železnorudnú baňu. Čoraz reálnejším projektom je aj otvorenie rovnakej bane v Libérii, kde investuje 900 miliónov USD do jej otvorenia, vybudovania železničnej trate a infraštruktúry prístavu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:10