StoryEditor

Dobré správy? Aj v čase krízy

17.02.2009, 23:00
Čistý plat vyše jeden a pol milióna zamestnaných ľudí sa od marca zvýši o 9 eur 40 centov (vyše 280 korún). Suma, z ktorej neplatia dane, sa totiž zvýši na 4 025,70 eura ročne.

Živnostníci pocítia novú hranicu nezdaniteľného minima pri budúcoročnom podávaní daňového priznania. Ak budú chcieť platiť nižšie preddavky už tento rok, musia požiadať daňové úrady o zníženie preddavkov. Zmeny daňových zákonov včera schválil parlament. Sú súčasťou vládnych protikrízových balíčkov na udržanie slovenskej ekonomiky.

Komentár HN
Nekonečné protikrízové kindervajíčko

V pondelok premiér Robert Fico oznámil, že v hre sú ďalšie protikrízové opatrenia, ako je napríklad paušálna daň pre živnostníkov či odpustenie DPH pri kúpe nového auta. Vláda deklaruje, že je schopná prinášať stále nové a nové opatrenia na boj proti nelichotivej ekonomickej situácii. Problémom však je, že nie je jasné, kde na to zoberie peniaze.

Dane potešili
Najslabšie zárobkovým skupinám by mala pomôcť zamestnanecká prémia. Štát doplatí ľuďom s platom okolo minimálnej mzdy do 15,06 eura mesačne. Túto "negatívnu daň“ získajú nárazovo až na budúci rok v marci.

Daňový balíček myslí aj na malých a stredných podnikateľov - môžu si jendorazovo odpísať výrazne vyššie sumy pri kúpe hmotného a nehmotného majetku. Každomesačným platcom dane z pridanej hodnoty, ktorí nemajú dlhy na odvodoch alebo daniach, bude štát zároveň vracať preplatky rýchlejšie než doteraz, do 30 dní.

Niečo chýba
Podnikatelia aj analytici chvália koalíciu za tieto zmeny. Nemyslia si však, že o niečo viac eur v peňaženkách ľudí a podnikateľov zvýši ich spotrebu. "Za posledné mesiace sa stali oveľa opatrnejšími pri výdavkoch,“ hovorí Robert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska. Analytik Peter Goliaš z Inštitútu Ineko dodáva, že najefektívnejším opatrením v čase krízy by bolo zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi príjmami. "Tým by sa uľahčilo ich zamestnávanie,“ vysvetlil. Po týchto zmenách volá aj opozícia. Hoci za vládne návrhy včera zahlasovala, nazvala ich len kozmetickými a nedostatočnými. Chce preto zvolať mimoriadnu schôdzu. Vláda zatiaľ znižovanie odvodov vytrvalo odmieta.

Minuli sa peniaze?
Doterajšie opatrenia by mali stáť okolo 332 miliónov eur, ktoré musí nájsť koalícia v rozpočte. Vláda zároveň rozmýšľa aj nad ďalšími a hľadá na ne peniaze. Do úvahy pripadá napríklad zľava pri kúpe nového auta, či už ako odpustenie DPH alebo príspevok na šrotovné. To by spôsobilo ďalšie výpadky v rozpočte. Premiér už skôr vyhlásil, že na boji proti kríze by sa mali podieľať aj súkromné dôchodkové spoločnosti. Minister financií pripustil, že sa zmení pomer odvodov v prospech štátneho, prvého piliera.
Prečítajte si aj:
Koalícia pre krízu zvyšuje výplaty

Väčšina zamestnaných ľudí dostane za marec vyššiu výplatu takmer o desať eur. Podnikatelia si budú môcť pri nákupe jednorazovo odpísať hmotný majetok za 1 700 eur, čo je o vyše 700 eur viac než dnes. Preplatky na dani z pridanej hodnoty bude štát vracať po mesiaci, nie po dvoch. To sú niektoré zmeny, ktoré včera parlament schválil v protikrízovom balíčku daňových noviel. Koalícia si od toho sľubuje udržanie hospodárskeho rastu. Opozícia hlasovala tiež za, no dodáva, že opatrenia sú nedostatočné. „Vláda prichádza len s kozmetikou, s ničím zásadným,“ komentoval predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Chce preto mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Celý článok >>

Výhodné živnosti či lacnejšie autá. Odpovie Počiatek

Odpustenie dane z pridanej hodnoty pri kúpe nového auta, poskytnutie jednorazového príspevku na likvidáciu toho starého či pridelenie dotácie na kúpu. Jedno z týchto opatrení chce vláda Roberta Fica využiť na naštartovanie klesajúceho dopytu na našom trhu. Ministerstvo financií zatiaľ nevie, ako jednotlivé stimuly ovplyvnia štátny rozpočet, ani to, do akej miery môžu podporiť dopyt po slovenskej produkcii. „Práve to zisťujeme,“ povedal včera na otázku HN hovorca ministerstva Miroslav Šmál.

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ohrozili životné prostredie 02 - Modified: 2003-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prezident podpisoval zákony
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:25