StoryEditor

Ľubica Kučerová: Nová hviezda Karibiku je z Lučenca

09.10.2007, 00:00
Dnes 26-ročná módna návrhárka Ľubica Kučerová.

Mladej módnej návrhárke Ľubici Kučerovej niektorí pripisujú kanadský pôvod, keďže tam žila od svojich štrnástich rokov. Po ročnom pôsobení na Jamajke však Slovenku viacerí stotožňujú najmä s týmto ostrovom. Keďže značka Lubica nesie visačku Made in Jamaica, ostrovania sú na ňu pyšní, ako keby bola jednou z nich. Kozmopolitný charakter prezrádza aj národné motto ostrova: Z mnohých národov jeden národ - Out of Many One People.
"Lubica Jamaica", ako ju titulujú karibské magazíny, je dnes známou tvárou miestnych médií. Dievča, ktoré na naše stretnutie prišlo v mikine Bob Marley, začína v týchto dňoch nakrúcať vlastnú reality show v neoficiálnom hlavnom meste Karibiku - vo floridskom Miami. V tej istej televízii má neskôr uvádzať svoju vlastnú módnu reláciu. Keď treba, Ľubica Kučerová nikdy nezabudne zdôrazniť, odkiaľ pochádza. Aj keď nikto nevie, kde vlastne Slovensko je.
Háčkovanie
Modely, ktoré Ľubica navrhuje, sú určené výhradne na ručné spracovanie. Väčšinu jej pracovného času jej preto zaberie háčkovanie. Keď totiž túto úlohu zverila v Kanade miestnym ľuďom, s výsledkom spokojná nebola. Jamajčanky, ako hovorí, však vedia háčkovať ešte lepšie ako ona. Keďže záujem o značku Lubica rastie, jej modely budú vyrábať aj miestne dievčatá. "Na Jamajke každý háčkuje. Len ich musím usmerniť. Keďže som vyštudovala módny dizajn, mám oproti nim výhodu," hovorí Ľubica Kučerová. Háčkovanie plaviek stálo pri zrode značky Lubica. Dnes však vyrába tiež náušnice, letné oblečenie a chce preraziť aj na trhu s pánskou módou.
Priniesť niečo nové
V biznise s plavkami sa vraj najviac cení schopnosť byť iný a priniesť niečo nové. Už profil kanadskej Slovenky žijúcej na Jamajke toto kritérium spĺňa. Základom Ľubicinho úspechu je kombinácia karibského štýlu so slovenským materiálom. Ten je podľa Ľubice Kučerovej nielen najkvalitnejší, ale aj zvyšuje prestíž značky. Keď majú veci značku z dovozu, hlavne z Európy, sú na Jamajke atraktívnejšie.
Pomôcť pritom môže aj "diera" na trhu s plavkami. Tie kanadské sú podľa mladej slovenskej návrhárky chudobné na farby, príliš konzervatívne a veľké. Krédo "Pre sebavedomé ženy" napovedá, že Ľubicine plavky budú o niečo vyzývavejšie.
Cesta za slávou sa však podľa nej nezaobíde bez silného marketingu. Módne prehliadky, publicita a rušný spoločenský život sú toho súčasťou. Keď sa jej prvýkrát podarilo dostať sa na Caribbean Fashion Week, bola len súčasťou organizačného štábu. Posledné dve sezóny sa už zaradila asi k dvadsiatke návrhárov, ktorí dostali šancu predvádzať na tejto prehliadke svoje modely.
Prvé plavky vyrobila na Slovensku
Ľubicu Kučerovú charakterizuje spontánne rozhodovanie a určenie si originálneho a svojrázneho cieľa. Bývalá modelka pri opise svojej kariérnej dráhy pôsobí, ako keby v živote neexistovali žiadne problémy ani bariéry.
Keď potrebovala internetovú stránku, naučila sa, ako sa to robí a spravila si ju. Nepáčili sa jej doplnky, ktoré na prehliadkach nosili jej modelky, tak začala robiť vlastné náušnice - taktiež úspešne.
Na začiatku pritom vôbec nebol úmysel podnikať. Chcela mať len plavky, ktoré boli pre ňu drahé. "Počas svojho dvojmesačného pobytu na Slovensku som na jednej bratislavskej ulici videla pekné háčkované plavky a nemala som dosť peňazí. Vravela som si, aké skvelé by bolo, keby som si ich vedela spraviť sama," spomína z odstupom. Onedlho to už Ľubica vedela a prvé háčkované plavky z jej rúk boli na svete. Zhodou okolností na Slovensku. Jej okoliu sa natoľko zapáčili, že čoskoro začali prichádzať prvé objednávky. Najskôr kamarátka, potom kamarátkina kamarátka, a tak to šlo ďalej...
Ľubica zistila, že práve našla svoju budúcnosť. Odišla z univerzity a prihlásila sa na módny dizajn. Už vtedy však vedela, že jej imponuje kolíska reggae.
Odchod na ostrov jej vyhovárali
Avizovaný odchod z bohatej Kanady na chudobný karibský ostrov s vysokou kriminalitou prijalo Ľubicino okolie s nevôľou. Nápad ísť na Jamajku šiť plavky považovali za šialenstvo kanadskí Slováci, rodení Kanaďania, no najmä jamajskí emigranti. Prúd migrácie väčšinou smeruje opačne - z Jamajky do Spojených štátov amerických alebo do Kanady.
Keď prvýkrát žiadala o povolenie na pobyt na tomto ostrove reggae, musela sa tváriť, že tu má priateľa, ktorý ju finančne zabezpečí. V opačnom prípade by asi imigračným úradníkom ťažko vysvetľovala, čo tam chce robiť pol roka bez pracovného povolenia. Dnes je jej existencia na ostrove ľahšia "Teraz, keď tam mám registrovaný biznis, povolenie si každý polrok vybavovať nemusím," hovorí Ľubica.
Všetci majú čas
Povaha ostrovanov však Ľubici Kučerovej vyhovuje. "Tam sa nikto nikam neponáhľa. Keď niekto povie, že príde o desať minút, máte ešte hodinu času," hovorí.
Jamajku však sprevádzajú aj problémy. Až tento rok sa napríklad zmenila vláda, ktorá bola pri moci celých 27 rokov. Vraj bola demokratická. Napríklad posledné parlamentné voľby však zrušila pre hurikán, ktorý na Jamajku ani nedorazil. Hovorí sa o nej všeličo. Ružové to nie je ani v uliciach miest. Ak sa chce niektorý s Ľubiciných hostí prechádzať ulicami Kingstonu, návrhárka ho rýchlo schladí. Na Jamajke sa totiž z bezpečnostných dôvodov v mestách neprechádzajú. Pre krajinu, ktorá je známa aj biznisom s drogami, najmä s marihuanou, sú typické priepastné rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Tí prví mladú Slovenku z Lučenca od kontaktov s chudobnými odrádzajú. Ona však rada chodí aj na také "parties", ktorým sa spoločenská elita vyhýba.
Jamajský štýl expanduje
To, čo ste si doteraz mohli kúpiť len cez internet alebo v jednom kingstonskom butiku, chce Ľubica preniesť na celý americký kontinent, ale aj do Európy. V týchto dňoch si otvára butiky v hoteloch po celom ostrove. Práve ich úspech, ale aj šikovnosť Jamajčaniek pri háčkovaní má potvrdiť Ľubicin zámer posunúť svoje zastúpenie za hranice karibských ostrovov. Telefonáty zo Spojených štátov amerických sú dnes pre ňu bežné rovnako, ako to bolo predtým pri telefonátoch z karibských ostrovov. Turisti, ktorí sa chystajú na Jamajku, si vopred zisťujú, kde všade si môžu kúpiť Ľubicine plavky. Zo známych ľudí si ich objednala napríklad americká herečka Mena Suvari.
"Chcela by som svoje butiky rozšíriť aj do Miami. Lietadlom je to len hodina, a keď niečo pochádza z Jamajky, všetci po tom skočia, lebo všetky trendy idú z Jamajky," dodáva na záver Ľubica Kučerová.

Kto je Ľubica Kučerová
Narodila sa v roku 1981 v Lučenci, po ukončení základnej školy odišla za svojím otcom do Toronta. Po strednej škole začala študovať na University of Toronto. Po roku a pol štúdium predčasne ukončila a začala študovať módne návrhárstvo, ktoré dokončila o štyri roky. Dnes úspešne rozbieha biznis s ručne háčkovanými a šitými plavkami.

Čo ma baví...
životný štýl Jamajčanov
pobyt na pláži
parties
...a čo nie
uponáhľanosť kanadských veľkomiest
kariérny postup založený na známostiach

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:43