StoryEditor

Fico zápasí s krízou. Blíži sa tretí balík

27.04.2009, 00:00
Podnikatelia môžu čakať podporu, zamestnanci lepšie postavenie - tretí vládny balíček protikrízových opatrení získava reálne obrysy. Premiér Robert Fico totiž ohlásil ďalšiu vlnu škrtania vo výdavkoch štátu o 10 až 15 percent, získať tak chce miliardu eur navyše.

Členom svojho kabinetu vopred odkázal, že žiadny odpor nepomôže. "Jednoducho padne pokyn a ministri ho budú musieť rešpektovať. Viem, že mnohí budú nariekať, mnohým sa to nebude páčiť,“ vyhlásil cez víkend Fico v Slovenskom rozhlase.

Čo žiadajú firmy

- znížiť daň z príjmu a DPH z 19 na 15 percent
- znížiť spotrebnú daň na pohonné látky
- urýchliť zjednotenie výberu daní a odvodov

Čo chce Fico

- zaviesť progresívne zdanenie pre firmy
- znížiť spotrebnú daň na pohonné látky za podmienky, že sa dodatočne zdania banky a privatizované podniky

Nižšie dane? Ale
Od firiem už dostal premiér jasný signál: východiskom je zníženie dane z príjmu, respektíve dane z pridanej hodnoty z 19 na 15 percent. Najväčší zástupca firemnej sféry - Republiková únia zamestnávateľov to navrhuje vo vlastnom balíčku 37 opatrení na podporu konkurencieschopnosti. "Návrhy na znižovanie daní v tejto dobe sú proti záujmom Slovenska ako celku,“ reagoval Fico. Ten podmieňuje zníženie spotrebnej dane z pohonných látok dodatočným zdanením bánk a energetických podnikov. Zamestnávatelia však odporúčajú hľadať peniaze niekde inde. "Najskôr by sa malo znížiť plytvanie štátu, ktoré vidíme vo všetkých sektoroch,“ prízvukuje viceprezident únie zamestnávateľov Jozef Špirko.

Tma na konci tunela
Napriek všetkému zostáva pre vládu kľúčová stabilita verejných financií. Aj keď sa premiér nechal počuť, že rozvrat nedopustí, už v sobotu pripustil, že deficit verejných financií by sa mohol vyšplhať na štyri až päť percent. Podľa Fica to by mal Brusel ešte rešpektovať.

Avizované šetrenie v treťom balíčku ešte nemusí byť konečné. Na víkendovom rokovaní Medzinárodného menového fondu so Svetovou bankou oznámil šéf fondu Dominique Strauss-Kahn, že od krízy nás delí ešte "veľa mesiacov“. Banka zase očakáva, že skutočná chudoba čaká na 35 miliónov ľudí vo východnej Európe a Strednej Ázii.

Komentár HN
Štát rozdá, aj čo nemusí

Vláda plánuje ušetriť ďalšiu miliardu eur, povedal premiér Robert Fico. Už predtým kabinet zosekal približne tretinu tejto sumy, aj keď to trvalo o nejaký ten týždeň dlhšie, než sa pôvodne čakalo. Šetriace opatrenia vyvolávajú viaceré otázky, z ktorých sú najdôležitejšie dve: odkiaľ sa ušetrené peniaze vezmú a na čo sa použijú.

Fico nepovedal, ktorí ministri na šetrenie doplatia najviac. Opätovne však prisľúbil, že nesiahne na vianočné a iné sociálne príspevky. Okrem toho chce z ušetrenej miliardy časť minúť na posilnenie pozície zamestnancov. Či sa peniaze skutočne nájdu, však nie je isté. Ministerstvo financií sa k Ficovej ambícii zatiaľ nevyjadruje. Podľa hovorcu Miroslava Šmála je v súčasnosti hlavnou prioritou udržanie verejných financií.

Znížiť odvody
Analytici Fica za prísľub šetrenia chvália. "Vzhľadom na to, že dochádza k poklesu daňových príjmov, je dobré, že vláda chce znižovať výdavky. Je to dobrý signál pre zahraničné trhy, že vieme prispôsobiť rozpočtovú politiku štátu poklesu daňových príjmov,“ povedal analytik inštitútu Ineko Peter Goliaš. Ak by sa tak nestalo a štát by sa v čase krízy iba zadlžoval, podľa Goliaša by to mohlo znamenať zvýšenie rizikovej prirážky pri pôžičkách štátu a ich celkové predraženie.

Podľa Juraja Karpiša z inštitútu Iness by sa ušetrené peniaze v štátnej správe mali využiť na zníženie odvodov. "Lebo to plošne podporí konkurencieschopnosť slovenských firiem, ktoré majú problémy kvôli silnému euru,“ povedal Karpiš.

Škrty môžu byť problém
Šetriť by sa podľa Karpiša malo na sociálnych opatreniach, ktoré nie sú zamerané na riešenie konkrétneho problému, napríklad na vianočných príspevkoch. Okrem toho by zastavilo dotovanie neefektívnych podnikov, ako je napríklad Železničná spoločnosť Cargo.

Či sa Ficovi podarí sľúbenú miliardu ušetriť a udržať deficit pod piatimi percentami, si analytici odhadnúť netrúfli. "Určite sa budú zháňať ťažko. Bol by som skeptický, ale držím im palce,“ povedal Karpiš.

Goliaš zase pripomenul, že napríklad prísľub o znížení počtu úradníkov o 20 percent vláda nesplnila. Problém nájsť peniaze mali ministri aj pri prvej vlne šetrenia. Pôvodný zámer bol nájsť 340 miliónov eur (10 miliárd korún) v priebehu niekoľkých dní. Podarilo sa to však až o viac ako mesiac neskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:06