StoryEditor

Vláda podľa INEKO neplní sľuby o budovaní sociálneho štátu

30.11.2008, 12:09
Autor:
SITASITA
Súčasná vláda podľa Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy (INEKO) neplní sľuby o budovaní silného sociálneho štátu. Po 2,5 roku vlády strán súčasnej koalície sa podľa inštitútu naplnili hlavné predvolebné a povolebné sľuby v oblasti budovania silného sociálneho štátu na zhruba tretinu (37,6 %).

Vyplýva to z analýzy 36 najdôležitejších sľubov o budovaní sociálneho a solidárneho štátu, ktoré strany vládnej koalície ponúkli verejnosti.

Medzi najviac plnené sľuby strán vládnej koalície podľa INEKO patria úpravy dôchodkovej reformy, ako je zmiernenie rozdielov medzi starodôchodcami a novodôchodcami a zdobrovoľnenie druhého piliera, regulácia trhu práce a zvýšenie niektorých sociálnych príspevkov, napríklad radikálne zvýšenie príspevku na narodené dieťa. "Rýchly rast ekonomiky tiež umožnil plniť sľuby o poklese nezamestnanosti, vrátane dlhodobo nezamestnaných a mladých. Začal sa aj návrat ľudí pracujúcich v zahraničí späť na Slovensko," uvádza inštitút.

Najväčším prekvapením vládnutia súčasnej koalície sú podľa INEKO tri historické minimá, a to najnižšia rola štátu v ekonomike, najnižšia relatívna úroveň dôchodkov, ako aj minimálnej mzdy v pomere k priemernej mzde v hospodárstve. "Hoci hlavná vládna strana Smer sa prihlásila k budovaniu sociálneho štátu európskeho typu, úloha štátu v ekonomike meraná pomerom výdavkov verejných financií k hrubému domácemu produktu u nás klesla minulý rok na najnižšiu úroveň v Európskej únii, ako aj na najnižšiu úroveň v histórii samostatnej republiky, a to na 34,6 % HDP," upozorňuje INEKO.

Podobne hodnota priemerného starobného dôchodku podľa INEKO klesne pre rok 2008 oproti priemernej mzde v hospodárstve na minimum samostatnej SR, 42,3%, a to aj po zarátaní vianočných príspevkov. Zároveň desaťročné minimum dosiahla aj relatívna úroveň minimálnej mzdy. "Tento a budúci rok dosiahne len 37 % priemernej mzdy hospodárstva," uvádza INEKO. Sľuby vládna koalícia podľa inštitútu neplní ani pri vyrovnávaní platových rozdielov či už medzi bohatými a chudobnými, alebo medzi regiónmi Slovenska.

Z pohľadu dopadov na ekonomiku však inštitút INEKO hodnotí neplnenie niektorých sľubov kladne, ako napríklad nezvyšovanie relatívnej úrovne minimálnej mzdy či neodškodnenie klientov nebankových subjektov. A naopak, splnenie niektorých sľubov hodnotia ekonómovia INEKO negatívne. Ako príklad uvádzajú zvýšenú reguláciu trhu práce či zdobrovoľnenie druhého dôchodkového piliera. "Podobne je škoda, že koalícia neplní aj niektoré svoje veľmi užitočné sľuby, ako boli zámery stabilizácie prvého dôchodkového piliera a výrazného zlepšenia situácie ťažko zdravotne postihnutých," dodáva INEKO.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:04