StoryEditor

Firmy už vidia svetlo na konci tunela

30.07.2009, 00:00
Hospodárska kríza sa čoskoro skončí, ľudia dostanú späť svoju prácu a firmy zisky (na snímke minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek).

Toto všetko sa stane, ak sa slovenská ekonomika bude správať tak, ako si to predstavujú ľudia. Indikátor ekonomického sentimentu, ktorý mapuje očakávania Slovákov v súvislosti s ich biznisom a peňaženkami, sa v júli už druhý mesiac za sebou zlepšil. Nálada stúpla u spotrebiteľov a v priemysle, zhoršila sa však v maloobchode, službách a v stavebníctve. Včera o tom informoval Štatistický úrad.

Automobilky cítia zlepšenie
Zlepšenie sentimentu podľa firiem ešte neznamená koniec krízy, ale aspoň začiatok stabilizácie ekonomickej situácie. Najväčšími optimistami sú producenti áut, textilu a odevov. "Naši výrobcovia už pociťujú generovanie nových objednávok. Mnohí subdodávatelia automobilového priemyslu robia mimo zmien, majú nadčasy,“ povedal viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Ľudovít Ujhelyi.

Komentár HN
Náladovka pred zákrokom

Často počuť z úst veľkých odborníkov, že prežívame krízu hodnôt či krízu dôvery. Tá naša dôvera v ekonomiku sa začína zbierať.
Na dne sme aj o rok
Svoju budúcnosť vidia stále "čierno“ ľudia zamestnaní v maloobchode, službách a v stavebníctve, kde sa už prejavuje pokles domáceho dopytu. "Situácia sa zhoršuje, čo očakávame aj naďalej,“ hovorí Ján Majerský zo Zväzu stavebných podnikateľov.

Zvýšenie dôvery v ekonomiku mierne pozdvihla atmosféra na trhu práce. V porovnaní s júnom sa totiž ľudia menej boja o svoje zamestnanie. Napriek tomu analytici upozorňujú, že firmy sa stále nevzdali svojich plánov prepúšťať. Oživenie v eurozóne, ktoré by mohlo pomôcť aj nám, sa totiž očakáva až v budúcom roku.

Prečítajte si aj:
Z krízy už nemáme taký strach

Dôvera v ekonomiku. Firmy už druhý mesiac po sebe zlepšili vyhliadky v našu ekonomiku. Sentiment potiahol hore hlavne priemysel a spotrebitelia. Podľa analytikov je však predčasné hovoriť o zlepšení optimizmu, ale len o zmierňovaní pesimizmu.

Zlepšenie v únii naš export ešte nepocítil

Kríza sa Európanom začína ukazovať v krajšom svetle. Výrazne zvýšená spotrebiteľská dôvera a dôvera v službách, ale aj zlepšenie v priemysle sa podpísali pod júnový viac ako trojpercentný nárast ekonomického sentimentu. Ten pritom vykazuje lepšie čísla už tretí mesiac za sebou.

Anketa HN: Myslíte si, že to najhoršie z krízy je už za nami?

Michal Handzuš, hokejista
Myslím si, že ešte nikto nevie, či je to najhoršie za nami alebo nie. Už veľa ráz bolo povedané, že prišlo dno, no potom sa dno znova prehlbovalo ďalej. Myslím si, že možno z toho najhoršieho by to už bolo, ale úplne presne sa to nedá povedať.

01 - Modified: 2003-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Číne je záujem o slovenský krištáľ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:02