StoryEditor

Lídri G7 budú spolupracovať proti globálnym problémom

10.02.2008, 13:38
Autor:
SITASITA
Predstavitelia zoskupenia G7 na svojom tokijskom stretnutí v spoločnom vyhlásení naliehali na potrebu navrátiť dôveru v globálny finančný systém, aby sa zvrátila recesia v USA a problémy na finančných trhoch.

Predstavitelia krajín G7, ktorú tvorí Kanada, USA, Japonsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Veľká Británia, však odmietli zverejniť konkrétne návrhy, ako v jednotlivých krajinách zvýšiť ekonomický rast. Skupina G7 taktiež varovala pred rizikami prameniacimi z problémov americkej ekonomiky a sektora bytovej výstavby, avšak ubezpečila, že najväčšia ekonomika sveta v tomto roku vzrastie, aj keď pomalším tempom.

"Svet čelí náročnejšiemu a neistejšiemu prostrediu, ako to bolo na stretnutí v októbri minulého roka, aj keď základy globálnej ekonomiky zostávajú na solídnej úrovni." uviedli ministri financií a centrálni bankári krajín skupiny G7. Predstavitelia G7 taktiež prisľúbili, že uskutočnia v ich krajinách a taktiež aj spoločne kroky, aby "zabezpečili stabilitu a rast v ich ekonomikách".

Stretnutie zvýraznilo rôzne priority najväčších svetových ekonomík. Kým USA sa sústredia na zvýšenie ekonomického rastu, prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet uviedol, že jeho hlavným cieľom je zabrániť inflácii. "Urobíme čokoľvek na zachovanie cenovej stability v strednodobom výhľade," uviedol Trichet. Nestabilita výmenných kurzov, najmä eura voči doláru a taktiež sila eura vzbudzuje globálne znepokojenie, avšak G7 nevydalo k tejto tematike obšírne komuniké, uviedlo iba, že nadmerná volatilita, je nežiaducim stavom. Ministri financií a centrálni bankári krajín G7 taktiež zopakovali výzvu, aby Čína nechala revalvovať svoju menu. Stretnutie G7 v Tokiu sa uskutočnilo krátko po tom, čo americký kongres vo štvrtok schválil stimulačný balík daňových úľav a iných opatrení pre amerických spotrebiteľov a firmy v hodnote 168 mld. USD a americká centrálna banka minulý mesiac znížila úrokové sadzby o 1,25 percentuálneho bodu na 3 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:44