StoryEditor

Mečiar už číta Fruniho cédečko

19.06.2008, 00:00
O tom, kto zarobil na skrachovaných nebankách BMG Invest a Horizont Slovakia, vie už aj líder koaličnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. HN včera potvrdil, že cédečko s menami klientov má už niekoľko týždňov odkódované.

"Sú tam veľmi zaujímavé veci.“ Tvrdí, že zo získaných dát sú zrejmé aj politické prepojenia.
Ešte vlani disk, ktorý pred zhruba štyrmi rokmi priniesol na prokuratúru práve Mečiar, dešifrovala tajná služba. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka však odmietol mená z cédečka zverejniť. "Nechcem občiansku vojnu v republike,“ reagoval pre HN vtedy Trnka. Prokuratúra však potvrdila, že najvyšší zistený vklad dosiahol 700 miliónov korún -
znamená to, že tento klient mohol získať na ročných výnosoch 200 až 280 miliónov.
Kód od disku nedal Trnka ani Mečiarovi - ten vzápätí oznámil, že si ho získa po vlastnej linke. Mečiar vtedy sľuboval, že mená ľudí, ktorým nebanky priniesli veľké výnosy, zverejní. Dnes už je zdržanlivejší a odkazuje: príde čas. Naznačil však, že zverejnenie obsahu disku môže byť nebezpečné. "Prosím vás, tam kde je 64 miliárd, a z toho 14 miliárd sa stratí, tam ide aj o vlastný krk, nielen o peniaze tých ľudí, čo ich tam dali.“ Aj Trnka Mečiarovi radí: "Je dôležité, aby sa to nezverejnilo,“ povedal pre HN.
Líder HZDS ešte v roku 2004 vyhlásil, že v zozname sú aj mená ústavných činiteľov, ktorí mali z nebánk dostávať každý rok 30-percentné výnosy a krátko pred ich krachom si svoje vklady vybrať.
Autorom disku je údajne Vladimír Fruni, ktorého súd potrestal za nebankový podvod na jedenásť a pol roka väzenia. Jeho impérium malo pripraviť viac 120-tisíc klientov o vyše 14 miliárd korún. Súd potvrdil, že išlo o pyramídovú hru.

Prečítajte si aj:
Mečiar vie, kto ryžoval na nebankách

Líder HZDS Vladimír Mečiar má rozlúštené cédéčko s menami klientov skrachovaných nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest. „Áno. Mám ho odkódované už pár týždňov,“ potvrdil včera pre HN. Mečiar získal disk ešte v roku 2004 a vyhlásil, že klientmi nebankoviek boli aj ústavní činitelia, ktorí vybrali svoje vklady krátko pred ich krachom. Dnes politické prepojenia na nebankovky potvrdil – kam však smerujú prezradiť nechce. „Príde čas. Po jednom. Teraz ešte nie.“ Uverejniť rozkódovaný zoznam sa nechystá. „Zverejniť sa to nedá, pretože tam sú osobné údaje, čísla osobných dokladov, dáta narodenia a to je trestné,“ uviedol.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Ide tu o vlastný krk

Predseda HZDS Vladimír Mečiar pre HN:


Ako dlho máte v rukách odkódované CD s menami klientov nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia?
Mám ho odkódované už pár týždňov.
Chystáte sa ich zverejniť?
Zverejniť sa to nedá, pretože tam sú osobné údaje, čísla osobných dokladov, dáta narodenia, a to je trestné.
Mali ste už možnosť pozrieť si aj obsah cédečka?
Niečo som si pozrel a sú tam veľmi zaujímavé veci.

Celý článok >>


 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:19