StoryEditor

Výnosy z mýtneho v ČR za päť mesiacov presiahli 2 miliardy

18.06.2007, 18:01
Autor:
SITASITA

Za prvých päť mesiacov tohto roka výnosy z prevádzky elektronického výberu cestného mýta v Českej republike pre vozidlá nad 12 ton dosiahli výšku 2,234 mld. CZK. Predpísané mýto s platbou vopred v režime PrePay predstavovalo pritom sumu 1,077 mld. CZK a s následnou platbou v režime PostPay 1,157 mld. CZK. Mesiac máj s príjmami z českého mýta v objeme 478,4 mil. CZK sa zaradil na druhé miesto za marec, keď výnosy tvorili takmer 479,5 mil. CZK. Agentúru SITA o tom informoval David Šimoník, mediálny zástupca prevádzkovateľa českého mýtneho systému firmy Kapsch.
Českú sieť spoplatnených diaľnic a rýchlostných ciest využívajú po českých a slovenských kamiónoch najviac ešte Maďari a Poliaci, v menšom počte ešte nemecké, rumunské a litovské vozidlá. Počet aktivovaných palubných jednotiek v mýtnom systéme dosahuje 189, 8 tis. kusov, z toho v režime Pre Pay skoro 117,85 tisíc, v režime PostPay 63,4 tis. a pre vozidlá oslobodené od mýtnej povinnosti 8,6 tis. kusov.
"V okolitých krajinách s mýtnou povinnosťou je to pritom naopak. Očakávame však, že postupne väčšina užívateľov prejde k pohodlnejším platbám faktúrou alebo tankovacou kartou," uviedla hovorkyňa Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková o predpoklade zmeny platieb v prospech režimu PostPay. Naznačuje to fakt, že podľa celkových platieb je tento spôsob využívaný viac. Zahraniční dopravcovia mali ku koncu mája tohto roku takmer 117 tis. a českí dopravcovia skoro 73 tis. palubných jednotiek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:28