StoryEditor

Je to zlé, priznal aj štát. Čaká nás éra škrtov

16.06.2009, 00:00
Aktualizované 09:15 | Minister financií Ján Počiatek už má v rukách nový odhad vývoja ekonomiky na tento rok (na snímke štátny tajomník rezortu financií František Palko).

Hoci doteraz bol najväčším optimistom a oficiálne očakával rast hospodárstva, najnovšie už počíta s hlbokou recesiou. Podľa kuloárnych informácií sa na včerajšom ministerskom výbore pre prognózy hovorilo o poklese ekonomiky o 6,4 percenta. Rezort údajne nakoniec číslo mierne vylepšil, podľa agentúry Reuters na mínus 6,2 percenta. Hovorca Miroslav Šmál to nechcel komentovať. Povedal len, že po prognóze prídu na rad ďalšie opatrenia, najmä úspory.

Pesimisti
S vyše šesťpercentným odhadom poklesu sa rezort Jána Počiatka zaradil medzi najväčších pesimistov na trhu. "Ministerstvo má byť z princípu konzervatívnejšie. Má robiť opatrnejšie odhady,“ komentuje ekonóm Ján Marušinec. "Ak by sa potvrdil, znamenalo by to, že situácia v slovenskej ekonomike sa naďalej prudko zhoršuje,“ dodáva analytik inštitútu Ineko Peter Goliaš. Znamená to, že dopyt zo zahraničia sa nezlepší ani v najbližších mesiacoch, čo so sebou prinesie aj ďalšie prepúšťanie a znižovanie miezd.

Komentár HN
Čo spôsobia zlé správy: asi nič

Slovenská ekonomika by sa mala tento rok prepadnúť o vyše šesť percent. Aspoň to hovoria ľudia z kuloárov o novom odhade z dielne ministerstva financií, ktoré sa tak zaradilo medzi najväčších pesimistov, keďže odhady komerčných bánk hovoria o lepších číslach.

Úspory
Goliaš hovorí, že vláda by mala spolu s novou prognózou dať na stôl tiež úsporné opatrenia. Ak to neurobí, zvýši deficit, a tým aj zadlženie krajiny. "Keď dôjde na budúci rok k oživeniu, bolo by veľmi zlé, keby boli verejné financie brzdou v ďalšom raste,“ upozorňuje Marušinec. Ak sa totiž budú z rozpočtu uhrádzať vysoké splátky dlhu, ostane menej peňazí na rozvoj krajiny. Zároveň to podľa analytikov bude vyvíjať tlak na to, aby vláda zvýšila dane. Kabinet by mal preto spustiť reformy a zlepšiť podnikateľské prostredie.

Prepočty
Počiatkov rezort by mal do budúceho týždňa vyčísliť, koľko peňazí bude naozaj chýbať v rozpočte. Už dnes minul takmer o 1,3 miliardy eur viac, ako získal. Na celý rok si pritom vláda naplánovala schodok miliardu eur. Šetrenie však nebude jednoduché. Ministerstvám padlo zaťažko dať dohromady už aj 340 miliónov eur na protikrízové opatrenia v prvej vlne úspor. "Priestor na ďalšie šetrenie je minimálny, pretože by to mohlo ohroziť plnenie úloh,“ povedala už skôr Dagmar Hlavatá z ministerstva hospodárstva.

Potvrdené ministerstvom financií

Ministerstvo financií (MF) SR očakáva v tomto roku medziročný prepad slovenskej ekonomiky o 6,4 %. Pre TASR to potvrdil štátny tajomník rezortu František Palko.Dlho očakávaný nový odhad vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska vyplynul z pondelkového rokovania výboru pre makroekonomické prognózy na pôde ministerstva financií, pričom ide o prvý krok aktualizácie oficiálnych prognóz.

TASR, 16. 6. 2009, 9:15


Prečítajte si aj:
Počiatek odhalí pravdu o ekonomike

Ministerstvo financií by dnes malo povedať, v akej hlbokej recesii bude tento rok slovenská ekonomika. Priemerné očakávania na trhu hovoria o poklese hrubého domáceho produktu o viac než štyri percentá. Podľa kuloárov vzišlo z včerajšieho rokovania ministerského výboru pre prognózy ešte horšie číslo – mínus 6,4 percenta. Neoficiálne informácie hovoria, že výsledný odhad bude predsa len ešte niekde inde. V každom prípade to pre vládu znamená výrazné šetrenie alebo zvýšenie zadlženia krajiny.

Recesia dobieha štát

Ministerstvo práce navrhuje dočasne zvýšiť počet zamestnancov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. V druhom polroku tohto roka by sa mal počet zamestnancov na úradoch práce zvýšiť o 153 osôb a v roku 2010 o ďalších 197 osôb.

01 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spotrebitelia žiadajú lepšiu ochranu 02 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vymenili riaditeľov 03 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový šéf letísk začiatkom augusta
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:32