StoryEditor

Kuvajt a Saudská Arábia plánujú zvýšiť kapacity na ťažbu ropy

04.02.2008, 14:05
Autor:
SITASITA
Kuvajt a Saudská Arábia plánujú do roku 2009 zvýšiť kapacity na ťažbu ropy v spoločnej neutrálnej zóne o 50 tis. barelov za deň (bpd).

K rozšíreniu kapacít by malo dôjsť výhradne na morských ťažobných poliach a zároveň by tak mala celková produkčná kapacita tejto oblasti stúpnuť na približne 624 tis. bpd. V pondelok o tom informoval generálny riaditeľ kuvajtskej ropnej spoločnosti Kuwait Gulf Oil Company, Bader al-Khashti. Súčasná kapacita kuvajtských ropných polí na pevnine v rámci zóny je približne 274 tis. bpd, zatiaľ čo kuvajtské ropné polia v mori produkujú 300 tis. bpd, dodal al-Khashti.
Americký ropný koncern Chevron zavádza na pevninskej časti neutrálnej zóny nové ťažobné zariadenia, ktoré využívajú paru na zvýšenie objemu vyťaženej ropy. V prípade úspechu týchto zariadení, by malo dôjsť k ich rozšíreniu aj na celé územie zóny. Khashti očakáva v roku 2009 obnovenie ropnej koncesie Chevronu so strany Saudskej Arábie, avšak zároveň dodal, že rozvojový program môže pokračovať aj bez jej obnovenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:29