StoryEditor

Rusko ropovod Družba v budúcnosti neuzavrie

08.09.2008, 17:28
Autor:
ČTKČTK
Rusko v budúcnosti možno zníži export ropy ropovodom Družba do strednej Európy, úplne však túto cestu určite neuzavrie. Agentúre Reuters to dnes povedal šéf poľského prevádzkovateľa ropovodov PERN Krzysztof Spandowski. Družba zásobuje ropou Slovenskú republiku, Česko, Poľsko, Nemecko, Maďarsko a Chorvátsko.
"Uzavretie Družby je vylúčené. Prinajhoršom je možné, že sa obmedzia dodávky," povedal Spandowski. Družbou teraz môže pretekať až dva miliónov barelov ropy denne. Objavujú sa obavy, že by Rusko mohlo Družbu uzavrieť a využiť miesto na alternatívne cesty, aby obišlo Ukrajinu a Bielorusko. Spory o ceny s týmito štátmi čas od času narušujú dodávky do Strednej Európy. Poľsko, ktoré dováža 95 percent svojej ropy z Ruska, sa snaží rozšírit svoje zdroje dodávok. V súčasnosti sa dokončuje ropovod Odesa-Brody-Plock, cez ktorý má tiecť ropa z kaspickej oblasti. Podľa Spandowského už Azerbajdžan vyjadril ochotu tento ropovod zásobovať svojou ropou.

Václav Bartuška, ktorý má na českom ministerstve zahraničných vecí na starosti energetickú bezpečnosť štátu, týždenníku Euro povedal, že ropovod Družba je pre Rusko na okraji zájmu a v budúcnosti by sa mohol potýkať s nedostatkom ropy. Rusko oficiálne vo svojej energetickej stratégii totiž deklarovalo, že chce mať priame vývozy ropy cez svoje prístavy a nie cez tranzitné krajiny. Naviac stavia
dva nové prioritné ropovody, na Balte a na východnom Sibíri smerom do Číny.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:30