StoryEditor

Z Bratislavy možno bude základňa leteckej firmy Ryanair

27.04.2006, 15:10
Autor:
SITASITA
Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair považuje slovenský trh za veľmi perspektívny, čo potvrdzuje aj fakt, že Bratislava by sa v najbližšom období mohla stať jednou zo základní dopravcu. Vytvorenie základne by pre Slovensko mohlo znamenať viac ponúkaných destinácií.

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair považuje slovenský trh za veľmi perspektívny, čo potvrdzuje aj fakt, že Bratislava by sa v najbližšom období mohla stať jednou zo základní dopravcu. Ako vo štvrtok informoval obchodný a marketingový riaditeľ Ryanairu pre strednú Európu Tomasz Kulakowski, mohlo by sa tak stať už budúci, resp. ten ďalší rok. Vytvorenie základne na bratislavskom letisku by pre Slovensko mohlo znamenať viac ponúkaných destinácií. V súčasnosti pritom Ryanair lieta z bratislavského letiska do Londýna, Dublinu, Frankfurtu a Milána.
Prvú linku otvorila spoločnosť v októbri minulého roka, a to do Londýna (Stansted). Odvtedy si letenky na všetky lety zarezervovalo spolu viac ako 300 tis. cestujúcich. "Najviac rezervácií pripadá na Londýn, a to vyše 150 tisíc," povedal Kulakowski. Na lety do Milána pripadá 70 tis. rezervácií, na lety do Frankfurtu 60 tis. a na lety do Dublinu 20 tis. rezervácií. Počet prepravených cestujúcich z a do Bratislavy zatiaľ presiahol 180 tis. ľudí. "Naším cieľom je v tomto roku prepraviť na týchto linkách 440 tis. až 450 tis. osôb," zdôraznil Kulakowski. Zároveň dodal, že spoločnosť uvažuje aj o vstupe na iné slovenské letiská, hlavne na popradské.
Ako ďalej konštatoval Kulakowski, vstup konzorcia TwoOne zložené z viedenského letiska, rakúskej Raiffeisen Zentralbank a private equity skupiny Penta do bratislavského letiska považuje Ryanair za nepriaznivú situáciu. "Spojenie bratislavského a viedenského letiska môže vytvoriť monopol, čo následne bráni konkurencii a zvyšujú sa ceny leteniek aj poplatky," vysvetlil Kulakowski s tým, že to v konečnom dôsledku môže stopnúť rozvoj bratislavského letiska. Na túto skutočnosť už Ryanair podľa jeho slov viackrát upozorňoval. Zároveň však Kulakowski potvrdil, že Ryanair podpísal so súčasným vedením zmluvu o garancii letiskových poplatkov. "Je to dobrá dohoda," konštatoval.
Letecká spoločnosť Ryanair lieta v súčasnosti na 334 linkách do 23 krajín. Disponuje 107 lietadlami a operuje z 15 základní. V tomto finančnom roku chce dopravca prepraviť 42 mil. ľudí, čo by bol medziročný nárast o 20 %. Spoločnosť zamestnáva 2 700 ľudí.

01 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Grafobal má nové zariadenie na tlač
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 17:16