StoryEditor

Cena ropy klesla pod hranicu 60 dolárov

25.09.2006, 17:20
Autor:
TASRTASR
Cena ropy dnes klesla pod psychologickú hranicu 60 USD za barel. Dostalo sa tak na šesťmesačné minimum vďaka vysokým rezervám v USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy.

Cena ropy dnes klesla pod psychologickú hranicu 60 USD za barel, čo je v prepočte 1 758 SKK. Čierne zlato sa dostalo na šesťmesačné minimum vďaka vysokým rezervám v USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy, a kvôli obavám zo spomalenia americkej ekonomiky, čo by viedlo k zabrzdeniu rastu dopytu.
Americká ropa už zlacnela takmer o 19 USD od polovice júla, keď dosiahla historické maximum na úrovni 78,40 USD za barel (159 litrov). Tento 24-% cenový pokles bol najstrmší za viac ako 15 rokov. Medzi faktory, ktoré spustili zlacňovanie, patrí zníženie obáv zo strany investorov týkajúcich sa sporu okolo jadrového programu Iránu a neočakávane mierna hurikánová sezóna. Prepad ceny v minulom týždni ešte prehĺbilo očakávanie spomalenia rastu americkej ekonomiky.
Dnes predpoludním sa barel americkej ľahkej ropy s novembrovým kontraktom predával za 59,81 USD, čo je o 74 centov menej ako v piatok na konci obchodovania. Severomorská ropa Brent zlacnela o 86 centov na 59,55 USD za barel.
Okrem toho ropný koncern British Petroleum (BP) v piatok oznámil, že v priebehu jedného týždňa opäť spustí naplno ťažbu na svojom aljašskom ropnom poli Prudhoe Bay. Koncern musel 10. augusta obmedziť ťažbu pre trhlinu na ropovode a rozsiahlu koróziu potrubia. Ťažba ropy sa obnoví aj vo východnej časti obrovského ropného poľa. Bezpečné obnovenie si podľa koncernu BP bude vyžadovať týždeň a obnovenie plnej produkcie vo východnej časti poľa bude znamenať, že na trh bude prúdiť dodatočných 150 000 barelov ropy denne. V súčasnosti sa v oblasti Prudhoe Bay podľa údajov BP ťaží približne 250 000 barelov.
Ceny ropy sa dostali pod tlak aj kvôli vysokému objemu rezerv ropných destilátov v USA. Údaje zverejnené v stredu ukázali, že sa nachádzajú na svojom takmer osemročnom maxime a zásoby zemného plynu dokonca dosiahli rekordnú úroveň. Trh je pokojný, pretože zásoby sú dostatočné na pokrytie zvýšeného dopytu počas zimnej sezóny. Investori sa zároveň začali znepokojovať kvôli rýchlemu spomaľovaniu rastu americkej ekonomiky. Obavy dosiahli vrchol počas minulého týždňa, keď kľúčový index podnikateľskej aktivity po prvý raz od apríla 2003 ukázal pokles výroby.
Analytici však upozorňujú, že pokles cien čierneho zlata môže byť iba dočasný. Silná zima môže nahlodať vysoké rezervy a prípadný odklad začiatku ťažby na nových ropných poliach alebo spustenia rafinérií môže na konci roka opäť vyvolať obavy z nedostatku dodávok. Okrem toho ministri ropného priemyslu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) začali vyjadrovať svoje obavy z rýchlosti poklesu cien. Ich vyjadrenia zvýšili očakávania, že kartel ešte pred koncom roka zníži ťažobné kvóty.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 29,308 SKK)

01 - Modified: 2003-04-04 12:16:52 - Feat.: 0 - Title: Firmy šetria na úkor bezpečnosti práce
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:46