StoryEditor

Cena ropy môže prekročiť hranicu 80 USD za barel

10.06.2007, 13:18
Autor:
TASRTASR
Cena ropy môže tento rok prekročiť psychologickú hranicu 80 USD za barel (159 litrov), v prepočte asi 2 037 SKK. Príčinou sú tropické búrky, rast dopytu po benzíne a výpadky dodávok z Nigérie.

Dnes to povedal námestník riaditeľa pre medzinárodné vzťahy národnej iránskej ropnej spoločnosti NIOC Mohammad Ali Khatibi.

"Cena 80 USD je maximálnou prognózou na tento rok, ale priemerná cena ropy bude 66,20 USD," povedal Khatibi. Toto vyhlásenie priniesla polooficiálna iránska tlačová agentúra Mehr News Agency. Podľa Khatibiho tropické búrky, ako bol cyklón Gonu, ktorý minulý týždeň zasiahol južný Irán a prerušil dodávky ropy z blízkeho Ománu, môžu vyhnať ceny čierneho zlata na úroveň okolo 80 USD za barel. Nespresnil však, aký referenčný druh ropy má na mysli.

"Na základe prognóz, podľa ktorých v priebehu nasledujúcich troch mesiacov vzrastie spotreba benzínu, objavia sa tradičné sezónne búrky a naďalej budú pretrvávať problémy pri exporte z Nigérie, predpokladám, že by sa cena ropy mala výrazne zvýšiť." Dodal, že to v spotrebiteľských krajinách vyvolá obavy.

Podľa obchodníkov na ceny čierneho zlata navyše tlačí pretrvávajúci spor okolo iránskeho jadrového programu. Západ obviňuje Teherán, že ciele jeho jadrového programu nie sú čisto mierové, ale že sa pokúša vyrobiť atómové zbrane.

Nemenovaný iránsky predstaviteľ v stredu uviedol, že členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sú proti zvýšeniu produkcie, pretože nedávny rast ceny ropy nesúvisel s jej nedostatkom na trhu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:56