StoryEditor

Maďarská vláda tento rok zvýši mzdy vo verejnom sektore o 6,65 %

19.02.2007, 18:10
Autor:
TASRTASR

Maďarská vláda sa s odborovými zväzmi dohodla, že tento rok zvýši mzdy vo verejnom sektore o 6,65 %. Podľa analytikov tento krok naznačuje uvoľnenie striktnej fiškálnej disciplíny, ku ktorej sa vláda zaviazala. Táto dohoda, ktorú vláda odkladala celé mesiace, odvrátila štrajk zamestnancov verejného sektora plánovaný na stredu. Odborové zväzy reprezentujú okolo 800 000 pracovníkov štátnej správy.
Vláda predtým uviedla, že v tomto roku nezvýši platy štátnych zamestnancov. Po dnešnej dohode Budapešť stále tvrdí, že tento krok nezmení výšku deficitu verejných financií plánovaného na tento rok. "Dnešná dohoda týkajúca sa miezd nebude mať vplyv na plánovaný schodok verejných financií počítaný podľa metodiky ESA," uviedol hovorca maďarského ministerstva financií Ferenc Pichler.
Aj keď zvýšenie miezd nebude mať vplyv na výšku rozpočtového schodku počítaného podľa pravidiel Európskej únie (EÚ), vláda na neho bude musieť vynaložiť 70 miliárd HUF, v prepočte 9,5 miliardy SKK. Podľa ekonómov je tento krok negatívnym signálom pre trhy. Zvýšenie daňového zaťaženia a cien v rámci balíčka úsporných opatrení, ktorého cieľom je znížiť vysoký deficit verejných financií, viedli k rastu miery inflácie. Jej medziročná miera sa v januári vyšplhala až na 7,8 %, čo je najviac za uplynulých 5 rokov. Podľa analytikov uvoľnenie mzdovej politiky ešte sťaží snahu o pribrzdenie rastu spotrebiteľských cien.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(100 HUF = 13,573 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:35