StoryEditor

ECB: Inflácia stále ohrozuje ekonomiku eurozóny

21.11.2006, 08:10
Autor:
TASRTASR

Inflácia stále ohrozuje ekonomiku eurozóny. Dnes to povedali predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB). Tieto vyjadrenia posilnili očakávania trhu, že ECB bude v decembri pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb.
Predstavitelia ECB tiež naznačili možný vývoj menovej politiky v budúcom roku, v ktorom dôjde k zvýšeniu dane z pridanej hodnoty (HDP) v Nemecku a očakáva sa ochladenie americkej ekonomiky. Ekonómovia upozorňujú, že nie je možné s istotou predpovedať dopad týchto skutočností.
Člen Rady guvernérov ECB Nicholas Garganas uviedol, že úrokové sadzby v eurozóne sú stále nízke aj napriek tomu, že od decembra 2005 vzrástli o 125 bázických bodov na súčasných 3,25 %. Prezident ECB Jean-Claude Trichet dnes zopakoval svoje známe stanovisko, týkajúce sa pozorného monitorovania inflačných tlakov. Táto rétorika podľa trhu signalizuje zvýšenie úrokových sadzieb na najbližšom zasadnutí ECB. Trichet však dodal, že minulé rozhodnutia ECB majú, samozrejme, tiež vplyv na ekonomiku eurozóny.
Podľa ekonómov vplyvy zmeny úrokových sadzieb sa na ekonomike eurozóny prejavia za 18 až 24 mesiacov. Ekonóm spoločnosti Julian Callow tvrdí, že Trichet naznačuje spomalenie tempa sprísňovania menovej politiky v roku 2007. "Trichetova rétorika signalizuje váhavosť, či pokračovať v súčasnej schéme zvyšovania úrokových sadzieb každé dva mesiace."
Rast ekonomiky eurozóny sa v 3. kvartáli spomalil a inflácia vďaka zlacneniu ropy klesla pod 2-% strop. Člen Rady guvernérov ECB Axel Weber v sobotu povedal, že inflačné riziká sa v krátkodobom horizonte znížili, ale v dlhodobom horizonte naďalej pretrvávajú. ECB očakáva, že aj v budúcom roku miera inflácie prekročí 2 %, a podľa Garganas je výhľad na rok 2008 zatiaľ neistý.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:23