StoryEditor

Májový dvojhodinový mráz zničil úrodu jabloní na celom Slovensku

10.05.2007, 09:46
Autor:
TASRTASR

abloňové sady na celom Slovensku poškodil mráz. Nečakane prišiel 2. mája v skorých ranných hodinách a trval približne dve hodiny. Ovocinárskemu družstvu Dvory nad Žitavou v okrese Nové Zámky po ňom zostalo zo 120-hektárovej výmery jabloňového sadu úplne zničených 34 hektárov mladej výsadby, staršie stromy boli poškodené na 50 až 60 %.
"Naše každoročné tržby z jabĺk predstavujú 26 miliónov Sk. Predbežne vyčíslené škody sú do 20 miliónov korún," uviedol pre TASR podpredseda družstva Emil Schultz. Predbežne vyčíslená škoda tvorí dve tretiny celoročného obratu družstva, ohrozený je chod firmy.
V rovnakej situácii sú viacerí pestovatelia na Slovensku, ktorým mráz zničil úrodu. Odbytové združenie SK Fruit, prostredníctvom ktorého ovocinári z Dvorov nad Žitavou predávajú 80 % produkcie, sa usiluje získať odškodnenie od Ministerstva pôdohospodárstva SR. "Dávajú sa peniaze na sucho, na povodne, táto situácia je tiež živelnou pohromou. Neviem o tom, že by sa dala proti mrazu poistiť úroda," konštatoval Schultz. Finančná pomoc je nevyhnutná na udržanie chodu firmy v tomto roku. Ovocinárske družstvo zamestnáva celoročne 60 ľudí a počas sezóny 150 brigádnikov. "Väčšiu časť z nich nebudeme v tomto roku potrebovať," uviedol Schultz.
Nedostatok jabĺk z tohtoročnej úrody sa pravdepodobne prejaví na ich cenách v obchodnej sieti. Tie síce budú závisieť od veľkých producentov v zahraničí, podľa informácie Schultza však mráz zasiahol aj Maďarsko, Česko a najmä Poľsko. Príčinu vidí v posunutej vegetácii, ktorá po teplej zime prišla o dva týždne skôr. "Jablone sme mali odkvitnuté tento rok už 28. apríla. Bežne kvitnú od 10. do 20. mája," konštatoval. Predseda družstva Emil Schultz starší pracuje v ovocinárstve 40 rokov. Tvrdí, že nikdy doteraz nezažil situáciu, aby vymrzli jablone. V Dvoroch nad Žitavou májový mráz poškodil aj novú výsadbu broskýň a sliviek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:30