StoryEditor

Firmy z USA a Kanady si prídu na východ Slovenska obhliadnuť investičné možnosti

19.04.2005, 09:56
Autor:
TASRTASR

Viac než desať spoločností z Kanady a USA vyšle v najbližších týždňoch na východné Slovensko svojich zástupcov, aby tam preskúmali investičné príležitosti.
Firmy to avizovali po rokovaniach s predstaviteľmi Ekonomického rozvojového centra (Economic Development center, EDC) spoločnosti U.S. Steel Košice (USSK). Zástupcovia centra v uvedených krajinách prezentovali investičné príležitosti v SR už štvrtýkrát v rámci tzv. road show. Skupina podnikateľov, vrátane už na Slovensku pôsobiacich investorov, ako aj odborníkov na daňový a právny systém a bankový sektor, sa v uplynulom týždni snažila v New Yorku, Chicagu, Montreale a Toronte nasmerovať zahraničné investície práve na východ Slovenska. Pod vedením riaditeľa EDC Juraja Augustína viedla skupina intenzívne rokovania s viac než 30 severoamerickými spoločnosťami.
"Zaznamenali sme vysokú mieru záujmu o východné Slovensko," komentoval výsledky tohtoročnej road show Augustín. Delegácia podľa neho poukázala aj na prekážky, s ktorými by sa investori mohli prípadne stretnúť. Záujem potenciálnych investorov ocenil aj bývalý americký veľvyslanec v SR Ralph Johnson, podľa ktorého sa slovenský investičný boom iba začína.
Podpora regionálneho rozvoja a prilákanie ďalších zahraničných investorov bolo jedným zo záväzkov USSK pri prevzatí hutníckych prevádzok VSŽ. Práve na tento účel spoločnosť zriadila EDC, ktoré malo pôvodne trvať dva roky, teda do konca roka 2002. Vzhľadom na to, že prináša pozitívne výsledky, sa však v projekte rozhodla pokračovať.
Zahraničné road show sú podľa prezidenta USSK Christophera Navettu úspešné. "Počas uplynulých rokov sa nám práve táto forma výborne osvedčila pri plnení cieľa prilákať pomocou EDC zahraničných investorov. Robíme to už štvrtý rok a stále pevne veríme tomu, že Slovensko je to pravé miesto na investovanie," dodal.
san gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:13