StoryEditor

Poľsku hrozí žaloba o náhradu škôd zo strany elektrární vo výške 2,5 mld. PLN

16.11.2006, 07:19
Autor:
TASRTASR

Keďže Poľsko neintegrovalo do svojej legislatívy direktívu EÚ o zdanení elektrickej energie, hrozí mu žaloba o náhradu škôd v celkovej výške 2,5 miliardy PLN, v prepočte 23,6 miliardy SKK.
Ide pritom o direktívu z roku 2003. Podľa nej musia daň z elektrickej energie platiť jej dodávatelia, teda podniky, ktoré elektrickú energiu predávajú konečnému odberateľovi. V Poľsku stále túto daň daňový úrad vyrubuje výrobcom elektrickej energie, teda elektrárňam. Odberatelia elektriny sú tak vplyvom dane zaťažení viac, nakoľko v cenách platia daň aj za elektrickú energiu, ktorá sa "po ceste" stráca.
Európska komisia (EK) viedla pre to voči Poľsku aj správne konanie. "EK požaduje odpoveď na varovanie, ktoré Poľsku zaslala v priebehu dvoch mesiacov," povedala hovorkyňa komisára pre dane a clá. Direktívu malo Poľsko do praxe zaviesť už od januára tohto roka, ale na rozpracovanú novelu zákona sa očividne vo volebnom boji počas minuloročnej jesene zabudlo.
Súkromná elektráreň z južného Poľska podľa informácii denníka Gazeta Wyborcza požaduje od ministerstva financií vrátenie dane, ktorú za elektrickú energiu platila od januára tohto roka. Jaroslaw Antosik z firmy Accreo, ktorá pôsobí v oblasti daňového poradenstva, očakáva, že spor bude mať dohru na Európskom súdnom dvore.
Ak sa k žalobe pridajú aj ostatné elektrárne a v spore vyhrajú, prináleží im náhrada škody v celkovej výške 2,5 miliardy PLN. Väčšina elektrárni však ešte stále patrí samotnému štátu. Ministerka financií Zyta Gilowská v každom prípade nevidí dôvod na znepokojenie. Zmena daňového zákona "bude dokončená v správnom čase", povedala Gilowská pre denník Gazeta Wyborcza.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:09