StoryEditor

Politická stabilita a ekonomický rozvoj prinášajú Mexičanom zreteľné úspechy

24.02.2006, 12:35
Autor:
TASRTASR

Od veľkej finančnej krízy po devalvácii národnej meny, pesa v roku 1994, sa Mexiko vydalo na cestu politickej stability a ekonomickej prosperity.
Guvernér Národnej banky Mexika Guillermo Ortiz v rozhovore pre denník Financial Times Deutschland povedal, že od krízy v polovici minulého desaťročia, ktorá bola v krajine najsilnejšou za polstoročie, Mexiko zmenilo od základu kurzovú a peňažnú politiku a podstatne znížilo svoju vonkajšiu zadlženosť.
Počas takzvanej tequilakrízy v minulom desaťročí rástli spotrebiteľské ceny medziročne o vyše 50 %. Tento problém sa však podarilo zvládnuť. Keď začala klesať inflácia a keď sa príjmy obyvateľstva začali reálne zvyšovať, politici a občania pochopili, že politická stabilita a ekonomický rozvoj prinášajú zreteľné úspechy. Inflácia v Mexiku sa vlani znížila na 3 % a bola to jej najnižšia miera za posledných 30 rokov.
Vláde sa vlani podarilo znížiť dlh štátu, spolkových štátov, miest a obcí na 45 % hrubého domáceho produktu (HDP), kým v roku 2003 bol ešte 50-%. Záväzky štátu voči zahraničných veriteľom v cudzích menách tvoria už len 15-% hodnoty mexického HDP, kým pred tromi rokmi bol tento podiel 17,2-%. Ratingové agentúry pokladajú Mexiko za "prvotriedneho dlžníka". Ortiz povedal, že Mexičania sú na to hrdí, veď pred pár rokmi patrili ešte medzi nespoľahlivých obchodných partnerov.
Guvernér národnej banky poukazuje na to, že vyhlásenie prezidentských volieb na leto tohto roku nezneistilo zahraničných investorov. Podľa neho je to aj dôsledok stabilného kurzu pesa voči doláru.
Napriek všetkým úspechom, ktoré krajina za posledných 10 rokov dosiahla, pred jej novým prezidentom budú stáť rovnako veľké a naliehavé úlohy. V Mexiku je ešte priveľa štátnej regulácie a byrokracie. Treba urobiť trh práce pružnejším. Právo na súkromný majetok sa neuplatňuje dostatočne dôsledne. Musí sa uskutočniť aj reforma energetických koncernov, ktoré sa dostali pred desaťročiami pod štátnu kontrolu.
Štátny ropný koncern Pemex má vyše 30-% podiel na príjmoch ústrednej vlády.
Boj proti chudobe zostáva v krajine jednou z politicko-sociálnych priorít. Zo 107 miliónov Mexičanov totiž viac ako 25 % musí vyžiť denne z menej ako 2 USD, v prepočte takmer 62,50 SKK.
Mexiko ťažilo vlani denne 3,42 milióna barelov (barel = 159 litrov) ropy a z nej necelú polovicu exportovalo. Devízové rezervy centrálnej banky dosiahli na konci minulého roka 66,6 miliardy USD a štátny dlh k 30. júnu 2005 predstavoval 174,3 miliardy USD.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland a prehľad CIA - The World Factbook.
(1 USD = 31,220 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:48