StoryEditor

Private equity spoločnosť Blackstone plánuje vstup na burzu

18.03.2007, 12:00
Autor:
TASRTASR

Investičná firma Blackstone plánuje vstup na burzu. O dva alebo 3 mesiace by sa mohlo približne 10 % akcií správcovskej spoločnosti Blackstone umiestniť na kapitálovom trhu.

Výnos by mohol dosiahnuť asi 4 miliardy USD, v prepočte 102,72 miliardy SKK, informoval denník Wall Street Journal vo svojom online vydaní s odvolaním sa na informovaný zdroj. Plány na vstup na burzu by mohli byť oficiálne predložené v najbližších 2 týždňoch.

Blackstone je jednou z vedúcich spoločností v oblasti tzv. private equity. V súčasnosti je tento finančný investor so sídlom v New Yorku jedným zo záujemcov o americkú automobilku Chrysler, ktorú by materský koncern DaimlerChrysler mohol ponúknuť na predaj.

Ako ďalej uvádza nemecký denník Handelsblatt vo svojom online vydaní, prominentnou investíciou Blackstone v Nemecku je jeho podiel v telekomunikačnej spoločnosti Deutsche Telekom vo výške viac ako 4 %. Blackstone je údajne veľmi nespokojný s kurzovými stratami akcií Telekomu po svojom vstupe na jar 2006 a napomohol k odvolaniu predsedu predstavenstva Kai-Uweho Rickeho v novembri 2006. Okrem toho Blackstone nakupoval aj na nemeckom trhu s bytmi a je jedným z vlastníkov dánskej firmy Nycomed, ktorá prevzala farmaceutickú divíziu spoločnosti Altana.

Kúpou najväčšej americkej firmy v oblasti administratívnych nehnuteľností, Equity Office Properties, za 23 miliárd USD dosiahol Blackstone minulý mesiac rekord v prevzatí súkromným investorom.

(1 USD = 25,680 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:38