StoryEditor

Východnej Ázii hrozia nové riziká po kríze spred 10 rokov

05.04.2007, 10:08
Autor:
TASRTASR

V Číne a ostatných krajinách východnej Ázie môže prepuknúť nová hospodárska kríza, ktorá by bola vážnejšia, než kríza spred desiatich rokov. Uvádza to Svetová banka v správe o vývoji v tejto časti sveta, ktorú zverejnila dnes.
Kríza nastane pravdepodobná vtedy, ak krajiny nezvládnu problémy vyplývajúce z nevyváženého hospodárskeho rastu, úloh spojených s ochranou životného prostredia a mohutným prebytkom ich obchodnej výmeny tovarov so zahraničím.
Krajiny regiónu sú v súčasnosti bohatšie a majú väčší podiel na svetovej ekonomike než pred desaťročím. Ich hrubý domáci produkt dosahuje 5 biliónov USD, v prepočte vyše 125 biliónov SKK, čo je o 100 % viac než pred desiatimi rokmi. V obchode s USA dosiahli vlani prebytok 362 miliárd USD, z nich okolo 220 miliárd vytvorila Čína. Podľa najnovších údajov čínske devízové rezervy sú už okolo 1,2 bilióna USD a každý mesiac rastú najmenej o 20 miliárd USD.
Pred desiatimi rokmi polovica obyvateľov regiónu musela vyžiť denne s menej ako 2 USD. Teraz ich zostalo ešte v pásme chudoby 29 %.
Viaceré krajiny východnej Ázie však pokračujú v predchádzajúcom vývoji, priepasť medzi bohatými a chudobnými sa v nich prehlbuje a investície zaostávajú za potrebami. Čína má napríklad 20 z 30 najviac znečistených miest planéty. V nasledujúcich piatich rokoch by mal región investovať do skvalitnenia svojej infraštruktúry bilión USD.
Svetová banka začleňuje do východnej Ázie Čínu, Indonéziu, Malajziu, Filipíny, Thajsko, Vietnam, Kórejskú republiku, ako aj Hongkong a Taiwan.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:22