StoryEditor

Nižšie dane nebudú

Potom, ako v minulých týždňoch zo všetkých vládnych strán prichádzali návrhy na úpravu daňového systému, ich včera zastavil minister financií Ján Počiatek.

"Experimenty v rámci daňového systému nie sú možné," vyhlásil v relácii Politika.sk s tým, že Slovensko by sa teraz malo zamerať najmä na prípravu prijatia eura. Potvrdil tým aj názor premiéra Roberta Fica, ktorý je absolútne proti znižovaniu dnešnej 19-percentnej sadzby dane z príjmov.
Stop pre Slotu...
Minister Počiatek (nominant Smeru-SD) reagoval aj na štvrtkový návrh predsedu SNS Jána Slotu, ktorý si v záujme zachovania investičnej atraktivity Slovenska vie predstaviť daň z príjmu medzi 15 a 17 percentami. Slota totiž tvrdil, že ďalšie zníženie daní by k nám prilákalo ešte viac investícií".
Medzičasom vydala renomovaná agentúra Reuters správu, v ktorej - citujúc slovenských expertov - tvrdí, že "vláda počas prvých 10 mesiacov vládnutia uskutočnila kroky, ktoré ohrozujú ekonomický vývoj Slovenska v čase, keď potrebuje zahraničné investície na zníženie nezamestnanosti a vyrovnanie životnej úrovne s rozvinutejšími členmi Európskej únie". Reč je napríklad o posilnení právomocí odborov v Zákonníku práce či regulácia cien energií v podnikoch vo väčšinovom vlastníctve zahraničných koncernov.
...a dištanc pre Sulíka
"Neexistuje riešenie, že znížite daňovú sadzbu a zostane to rozpočtovo neutrálne," povedal včera Počiatek. Mohol narážať aj na svojho exporadcu Richarda Sulíka, ktorý presadzoval zníženie dane z príjmov na 16 percent, pričom výpadok zo zníženia navrhoval vykompenzovať zrušením zhruba 40 výnimiek z dane. Konflikt však nevznikol: "Stotožňujem sa s tým, že zmeny v daňovom systéme prinášajú riziko. Ani ja by som na mieste ministra teraz nič nemenil," súhlasí Sulík.
Minister financií Ján Počiatek odmieta znižovanie daní. Prioritou je pre neho "stráženie" maastrichtských kritérií potrebných na prijatie eura v roku 2009. Ak by sa znižovali dane, prehĺbil by sa deficit rozpočtu, čo je pre vládu neprijateľné.
Vláda momentálne rokuje s rafinériou Slovnaft, aby sa dohodli na spôsobe, ako znížiť ceny benzínu a nafty. Ak sa to nepodarí, neostane jej iný spôsob, než znížiť spotrebné dane z palív. Aj premiér Robert Fico nedávno vyhlásil, že takéto politické rozhodnutie by za istých okolností prijal aj bez ohľadu na odborné stanovisko ministerstva financií.
Počiatek však tvrdí, že rozpočet na zníženie spotrebných daní priestor nedáva. Štát podľa neho musí využívať iné nástroje, aby zabránil monopolom predražovať ceny svojich komodít.
Ak by však premiér predsa toto politické rozhodnutie prijal, Počiatek je pripravený zmenu navrhnúť: "Ak by sa vláda rozhodla, že toto je cesta, ktorou chce ísť, nejakým spôsobom sa to riešiť dá. Samozrejme, na úkor niečoho iného".
Podľa Počiatkovho exporadcu Richarda Sulíka zníženia dane z príjmu právnických osôb nie je na programe dňa. Podľa neho by mu však po prijatí eura po prvých dňoch roka 2009 nemalo stáť nič v ceste.

KTO CHCE ČO V DANIACH

- Richard Sulík chcel daň z príjmu fyzických a právnických osôb vo výške 16 % a zrušenie 40 výnimiek
- Ján Slota si vie predstaviť sadzbu medzi 15 a 17 %, bez zrušenia výnimiek
- Premiér Robert Fico je zásadne proti znižovaniu dane, vie si však predstaviť znovuzavedenie dane z dividend alebo zníženie spotrebnej dane z motorových palív, ktoré minister Počiatek neodporúča

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:28