StoryEditor

EÚ pohrozila Číne v spore o ochranu duševného vlastníctva

18.04.2007, 18:44
Autor:
TASRTASR

Európska únia (EÚ) pohrozila Číne v spore o ochranu duševného vlastníctva sťažnosťou pred Svetovou obchodnou organizáciou (WTO). V prípade, že rokovania s Pekingom nepovedú k žiadnemu výsledku, môže dôjsť ku konaniu pred WTO, povedal dnes eurokomisár pre obchod Peter Mandelson. Americká vláda o podaní sťažnosti voči Číne za pirátstvo rozhodla už začiatkom tohto mesiaca.
EÚ sprísňuje svoj tón voči ekonomicky expandujúcim krajinám v Ázii a Latinskej Amerike, aby viac otvorili svoje trhy pre import. "Musíme sa postarať o to, aby mohli európske firmy na týchto trhoch konkurovať za férových podmienok," povedal Mandelson.
V rámci novej stratégie chce EK v krajinách mimo únie s dôležitými obchodnými vzťahmi na otváranie trhu využívať tzv. kompetenčné skupiny. Tie majú tvoriť zástupcovia komisie, členských krajín, súkromného sektora a iných záujmových skupín. Zoznam konkrétnych krajín EK zverejní neskôr. Mandelson zdôraznil, že EÚ i naďalej sleduje cieľ, dosiahnuť prístup na trh predovšetkým prostredníctvom ukončenia rozhovorov v rámci WTO. Tie by sa podľa nové časového plánu mali uzavrieť do konca tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:35