StoryEditor

Česko by malo v roku 2006 hospodáriť so schodkom 76,4 mld. Kč

21.07.2005, 13:21
Autor:
TASRTASR

Česko by malo v budúcom roku hospodáriť so schodkom 76,4 miliardy Kč, čo je v prepočte 98,9 miliardy Sk. Na tomto deficite štátneho rozpočtu, ktorý je o 7 miliárd Kč nižší ako tento rok, sa v stredu dohodla vláda ČR.
Výdavky štátu by sa mali podľa návrhu ministra financií ČR Bohuslava Sobotku vyšplhať na 906,6 miliardy Kč a príjmy majú tvoriť 830,2 miliardy Kč. Definitívne sa rozhodne až v septembri.
Napriek tomu, že ministri našli zhodu nad rámec rozpočtu, očakáva sa, že s ministerstvom financií, ktoré štátne prostriedky spravuje, ešte povedú tuhý boj. Časť z nich totiž požaduje omnoho viac peňazí, ako Sobotka ich rezortom navrhol. Napríklad minister práce a sociálnych vecí ČR Zdeněk Škromach povedal, že by potreboval asi o 6 miliárd Kč viac. Z toho asi 1,5 miliardy Kč mu zatiaľ chýba na aktívnu politiku zamestnanosti.
Vlani požadovali rezorty navyše okolo 45 miliárd Kč. Tohtoročné požiadavky Sobotka zatiaľ nevyčíslil, hovoril zatiaľ iba "o miliardách Kč".
Výdavky českého štátu by mali byť v budúcom roku o 18 miliárd Kč vyššie ako tento rok. Vláda by tak o 6 miliárd Kč prekročila strop výdavkov povolených Európskou úniou. Sobotka však tvrdí, že takéto mierne prekročenie nebude Bruselu vadiť. Na daniach a poistnom chce česká vláda od občanov a firiem vybrať medziročne o 25 miliárd Kč viac. Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,295 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:26