StoryEditor

Putin poslal armádu do boja o Arktídu

18.09.2013, 00:00
Štvrtina doteraz neobjavených svetových zásob zemného plynu a ropy.

Obrovské náleziská zlata, medi či platiny. A dôležité námorné cesty, ktoré vzniknú po roztopení ľadovcov. To všetko si chce v Arktíde zaistiť ruský prezident Vladimir Putin aj pomocou sily.

Tam, kde sa iné veľmoci doteraz zmohli len na vedecké výpravy či opatrné vojenské cvičenia, totiž Putin posiela armádu. Do Severného ľadového oceánu včera zamierilo desať ruských vojenských lodí. Cieľom vojakov je opustená základňa z čias Sovietskeho zväzu. „Putin chce dať jasne najavo, že toto územie je jeho. Je veľmi lukratívne, pretože tamojšie zásoby ropy a plynu sú obrovské,“ povedal pre HN Michal Šnobr, investor a expert na energetiku.

Eldorádo budúcnosti
Arktídu kvôli bohatstvu surovín mnohí experti označujú za budúcu Saudskú Arábiu či „eldorádo budúcnosti“. Záujem o desiatky miliárd barelov ropy a zemného plynu tu majú okrem Ruska aj USA, Kanada, Dánsko či Nórsko. „Boj o Arktídu sa už začal a Putin patrí medzi jednoznačných favoritov. Je to jeho návrat k imperiálnej rétorike,“ povedal pre HN expert na Rusko Ondřej Soukup.

Vojna o vplyv sa podľa neho vyostrí najmä kvôli globálnemu otepľovaniu. Ak ľad v Arktíde počas nasledujúcich troch desaťročí ustúpi aspoň čiastočne, umožní to štátom ťažiť tam, kde to ešte nedávno bolo nereálne. „V budúcnosti sa počíta s tým, že ak ceny komodít vzrastú, bude ťažba aj v týchto náročných podmienkach výhodná,“ potvrdil pre HN ekonomický analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Misia na sever
Rusi sú odhodlaní bojovať o arktické bohatstvo. „Ideme tam, pretože to je pôvodne ruské územie,“ vysvetľuje generál Arkadij Bachin.

Ruskú flotilu, ktorá mieri k opustenej vojenskej základni na Novosibírskych ostrovoch, vedie krížnik Peter Veľký. Cestu jeho výprave razia štyri atómové ľadoborce. Spolu s nimi pláva aj sedem zásobovacích lodí. „Chystáme sa obnoviť vojenskú základňu aj miestne letisko,“ vysvetlil Putin.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:44