StoryEditor

Začalo sa zasadnutie Valného zhromaždenia OSN

18.09.2013, 07:13
Autor:
TASRTASR

V poradí 68. výročné zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa včera oficiálne začalo v newyorskom sídle svetovej organizácie. Dominantnou témou rozhovorov zástupcov 193 členských krajín bude nepochybne občianska vojna v Sýrii, uviedol v úvodnom príhovore generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.     

"Táto téma sa zrejme objaví na všetkých stretnutiach a v prejavoch, a to je aj správne," citovala ho tlačová agentúra DPA. VZ OSN musí podľa Pan Ki-muna zaujať dôležitú úlohu pri hľadaní riešenia konfliktu. Pan Ki-mun okrem toho delegátov informoval o výsledkoch správy chemických expertov OSN o Sýrii, ktorú predložili v pondelok. Misia OSN jednoznačne a objektívne potvrdila, že chemické zbrane boli v krajine použité. Ako reakciu očakáva dôraznú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN.     

Generálny tajomník OSN tiež avizoval, že inšpektori by sa mali vrátiť do Sýrie na ďalšie vyšetrovanie, len čo budú môcť. Po ukončení vyšetrovania predložia záverečnú správu. Do 1. októbra očakávajú na VZ OSN vyše 100 hláv štátov a vlád. Hlavnými bodmi tohtoročnej všeobecnej rozpravy by malo byť vypracovanie nových rozvojových cieľov a reforma dôležitých grémií OSN, uviedol veľvyslanec ostrovnej republiky Antigua a Barbuda John Ashe, ktorý bude predsedom VZ OSN najbližších 12 mesiacov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:43