StoryEditor

Obama trvá na útoku: Je to najlepšie riešenie

14.09.2013, 13:00
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | USA stále plánujú útok. Dohodu s Rusmi o likvidácii zbraní podporili Francúzi a Briti.

Spojené štáty budú naďalej zvažovať vojenskú akciu proti Sýrii, pretože to je najlepší spôsob, ako zaistiť, že režim prezidenta Bašára Asada sa vzdá chemických zbraní, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama.     

"Už sme postrehli náznaky pokroku. Ešte pred takým týždňom Asadov režim nepripúšťal, že by vlastnil chemické zbrane. Dnes už áno," povedal Obama vo svojom pravidelnom každotýždňovom prejave k národu.     

"Potrebujeme vidieť konkrétne činy, ktoré by demonštrovali, že Asad to myslí vážne, že sa vzdá chemických zbraní... A keďže tento plán vznikol až potom, keď sa hrozba americkej vojenskej akcie stala uveriteľnou a hodnovernou, budeme v tomto regióne vystupovať z vojenskej pozície, aby sme tak udržiavali tlak na Asadov režim," konštatoval šéf Bieleho domu.     

"A keby zlyhala diplomacia, Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo musia zostať pripravené konať," zdôraznil Obama.

Spojené štáty a Rusko sa dnes tiež dohodli na návrhu, ako zlikvidovať arzenál chemických zbraní Sýrie. Po takmer troch dňoch rozhovorov s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom to dnes uviedol jeho americký rezortný partner John Kerry.     

Kerry uviedol, že Sýria podľa tejto dohody musí v priebehu jedného týždňa podať "súhrnný zoznam" zásob svojich chemických zbraní a ihneď - nie neskôr než v novembri - povoliť na svoje územie vstup medzinárodným inšpektorom. Chemické zbrane musí Sýria buď zničiť, alebo iným spôsobom odstrániť do polovice roka 2014, dodal Kerry.   

Francúzsko dohodu medzi Ruskom a Spojenými štátmi privítalo. "Návrh dohody dosiahnutej v Ženeve o odstránení chemických zbraní v rukách sýrskeho režimu je dôležitým krokom vpred," uviedol podľa agentúry Reuters francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Fabius, ktorý rokoval s americkým šéfom diplomacie Johnom Kerrym krátko pred oznámením dohody s Moskvou, dodal, že Francúzsko svoj postoj voči Sýrii ďalej spresní na základe zistení inšpektorov OSN vyšetrujúcich minulomesačný chemický útok v Sýrii.

Fabius pripomenul, že pondelňajšie plánované rokovania v Paríži sa budú sústrediť na otázku implementácie dnešnej dohody Ruska a USA zo Ženevy. Po takmer troch dňoch rozhovorov s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom dnes jeho americký rezortný partner John Kerry oznámil dosiahnutie dohody, podľa ktorej Sýria musí v priebehu jedného týždňa podať "súhrnný zoznam" zásob svojich chemických zbraní a ihneď - nie neskôr než v novembri - povoliť na svoje územie vstup medzinárodným inšpektorom. Chemické zbrane musí Sýria buď zničiť, alebo iným spôsobom odstrániť do polovice roka 2014.

K Francúzsku sa pripojila aj Británia a dohodu označila ako "výrazný krok vpred" v otázke riešenia konfliktu v arabskej krajine. Britský minister zahraničných vecí William Hague v reakcii podľa agentúry AP uviedol, že sa teraz rozhovory musia sústrediť na "úplnú a urýchlenú implementáciu dohody s cieľom zabezpečiť prevoz sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu".     

Po takmer troch dňoch rozhovorov s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom dnes jeho americký rezortný partner John Kerry oznámil dosiahnutie dohody, podľa ktorej Sýria musí v priebehu jedného týždňa podať "súhrnný zoznam" zásob svojich chemických zbraní a ihneď - nie neskôr než v novembri - povoliť na svoje územie vstup medzinárodným inšpektorom. Chemické zbrane musí Sýria buď zničiť, alebo iným spôsobom odstrániť do polovice roka 2014. Hague pripomenul, že sa v pondelok v Paríži stretne na rokovaní o Sýrii s francúzskym ministrom zahraničných vecí Laurentom Fabiusom a šéfom diplomacie USA Johnom Kerrym. Británia patrí medzi najhlasnejších kritikov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Parlament v Londýne však minulý mesiac odhlasoval nesúhlas s akýmkoľvek zapojením sa Británie do prípadnej vojenskej operácie v Sýrii.

01 - Modified: 2023-06-23 12:50:31 - Feat.: - Title: Ponorka Titan dostala viac pozornosti ako stovky nezvestných migrantov. Obama kritizuje ignoráciu 02 - Modified: 2023-03-30 18:59:24 - Feat.: - Title: Muskov profil sa stal najsledovanejším na Twitteri, predbehol Obamu 03 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 04 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 05 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:03