StoryEditor

Vo Varšave proti vláde protestovali desaťtisíce

14.09.2013, 13:50
Autor:
TASRTASR

Desaťtisíce ľudí, prevažne členov viacerých odborových združení, sa zúčastnilo dnes protestného pochodu vo Varšave, ktorý je vyvrcholením štyroch dní trvajúcich demonštrácií proti vláde premiéra Donalda Tuska a jej politike v oblasti sociálneho zabezpečenia a pracovného práva.     

Do Varšavy pricestovali demonštranti z celej krajiny. Zvolali ich najväčšie odborové združenia vrátane Solidarity a Všeobecného poľského odborového zväzu (OPZZ). Organizátori očakávajú účasť vyše 100.000 ľudí. Noviny Gazeta Wyborcza na svojej internetovej stránke napísali, že v uliciach bolo na poludnie okolo 60.000 ľudí.     

Poliaci protestujú proti nedávno prijatému zvýšeniu veku odchodu do dôchodku na 67 rokov. Nepáčia sa im taktiež ohlasované zmeny zákonníka práce, po ktorých by mali zamestnanci prísť o viacero výhod. Žiadajú aj zvýšenie minimálnej mzdy. Stredo-pravicová vláda Tuskovej liberálno-konzervatívnej Občianskej platformy (PO) a centristickej Poľskej ľudovej strany (PSL) podľa ostatných prieskumov verejnej mienky zaznamenala uvedených opatreniach výrazný pokles popularity, napísala agentúra AP.     

V uplynulých dňoch aktivisti uskutočnili viacero protestných podujatí. V stredu sa tisíce demonštrantov utáborili pred budovami ministerstiev a parlamentom. Podľa agentúry PAP odvolávajúcej sa na políciu ich najviac, okolo 6000, bolo pred budovou ministerstva dopravy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:19