StoryEditor

Diplomati začali rokovanie o sýrskych zbraniach

18.09.2013, 07:24
Autor:
TASRTASR
Zástupcovia piatich členov OSN začali rozhovory o spôsobe likvidácie sýrskych zbraní.

Diplomati piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN začali v utorok rozhovory o návrhu rezolúcie o likvidácii sýrskych chemických zbraní, informovala tlačová agentúra Reuters. Návrh rezolúcie, ktorý vypracovali USA, Británia a Francúzsko, má podporiť americko-ruskú dohodu z minulého víkendu požadujúcu, aby Sýria do týždňa deklarovala svoje chemické zbrane, ktoré by mali byť odvezené z krajiny a zničené do polovice budúceho roka.     

Podľa diplomatov v OSN je naďalej nejasné, kedy by sa mohlo o rezolúcii hlasovať. Súčasný návrh necháva otvorenú možnosť použitia sily v prípade jej nedodržania Sýriou, Rusko však takmer určite bude žiadať vyškrtnutie takýchto ustanovení z rezolúcie. Stretnutie diplomatov z USA, Británie, Francúzska, Ruska a Číny prišlo deň po tom, ako vyšetrovatelia OSN potvrdili použitie nervového plynu sarín pri útoku v Sýrii z 21. augusta, pri ktorom podľa Washingtonu zahynulo vyše 1400 ľudí.     

Spojené štáty, Británia a Francúzsko uviedli, že správa jednoznačne potvrdzuje zodpovednosť vojenských jednotiek sýrskej vlády za útok. Rusko však podľa svojich predstaviteľov v správe žiaden takýto dôkaz nevidí, pričom z útoku naďalej podozrieva sýrskych povstalcov. Diplomati piatich krajín sa znova stretnú v priebehu dnešného dňa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:07