StoryEditor

Obama si uctil obete útoku na dvojičky minútou ticha

11.09.2013, 15:51
Pred dvanástimi rokmi zomrelo v troskách svetového obchodného centra zhruba tritisíc ľudí.

Teroristi zasiahli srdce USA pred 12 rokmi. Americký prezident Barack Obama si uctil obete útoku na Svetové obchodné centrum minútou ticha.

Spojené štáty spomínajú na obete teroristických útokov z jedenásteho septembra 2001. Minútou ticha pred Bielym domom a Pentagonom si ich uctil aj prezident Barack Obama. Od teroristických útokov v New Yorku, Washingtone a v Pensylvánii práve uplynulo 12 rokov.

Obama spolu s prvou dámou Michelle Obamovou vyšli do záhrady Bieleho domu o 8.46 h východoamerického času, čo bolo presne v čase, keď prvé unesené lietadlo narazilo do výškovej budovy Svetového obchodného centra  v New Yorku.

V troskách Svetového obchodného centra zahynulo takmer tritisíc ľudí. USA tento rok posilnili bezpečnostné opatrenia. Vlani totiž na výročie zaútočili islamskí radikáli na ambasádu USA v Líbyi. Americký veľvyslanec a traja úradníci vtedy zomreli.

Na mieste, kde stálo Svetové obchodné centrum, čítajú už tradične rodinní príslušníci mená obetí. V New Yorku tentoraz nebudú hovoriť politici. Správu o tom priniesol český spravodajský server ct24.cz.

Teroristické útoky na USA viedli k dlhej vojne v Afganistane a tiež k tomu, že prudko narástli právomoci americkej vlády na sledovanie osôb, o čom sa v súčasnosti stále diskutuje.

Americký prezident sa zúčastnil na spomienkovom akte v Pentagóne, ktorý zasiahlo ďalšie unesené lietadlo. Na spomienke v New Yorku sa každý rok čítajú mená ľudí, ktorí zahynuli pri náraze lietadiel do veží obchodného centra a pri ich zrútení.

"Nezáleží na tom, koľko rokov uplynulo, tento čas príde každý rok a je to vždy rovnaké," povedala Karen Hinsonová, ktorá pri útokoch v New Yorku stratila 34-ročného brata. Jeho telo sa nikdy nenašlo.

Vlani sa rozhodlo o tom, že pri výročí útokov nebudú mať prejav žiadni politici, a tento rok v Spojených štátoch pri tomto rozhodnutí zotrvali.

Tisícky dobrovoľníkov po celom svete prisľúbili, že urobia dobré skutky a uctia si tak výročie teroristických útokov, ktoré sa v roku 2009 stalo v USA pamätným dňom.

01 - Modified: 2005-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Electrolux znižuje náklady 02 - Modified: 2005-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novartis dokončil prevzatie Hexalu 03 - Modified: 2005-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Po fúzii HVB a UniCredito vznikne HypoCredito
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:12