StoryEditor

Svetu hrozí nová kríza, varuje Paulson

11.09.2013, 13:14
Americký exminister financií upozornil na nové hrozby pre globálny bankový systém.

Bývalý americký minister financií Henry Paulson (na snímke) varuje svet pred novou finančnou krízou. Hovorí o nových hrozbách, ktoré by mohli položiť globálny bankový systém.

"Či je riziko, že vypukne nová finančná kríza? Obávam sa, že odpoveď je áno," píše dlhoročný šéf investičnej banky Goldman Sachs v komentári pre nemecký Handelsblatt.

Tvrdí, že USA neurobili za päť rokov od vypuknutia krízy žiadny krok vpred. "Aj cez všetok pokrok, existuje rad problémov, kvôli ktorým mám obavy. Päť rokov po finančnej kríze sme neurobili žiadny pokrok v reforme vládou podporovaných hypotekárnych inštitúcii Fannie Mae a Freddie Mac," hovorí exminister.

Vyhlasuje, že nepokročili ani rozhovory s tieňovými bankami. Štáty podľa neho stále nevyriešili dilemu, čo robiť s príliš veľkými bankami, ktorým hrozí krach.

Práve Paulson rozhodol na vrchole krízy v roku 2008, že zadlžená investičná banka Lehman Brothers by nemala byť finančne podopretá vládnou pomocou. Navrhuje, že jav príliš veľkých bánk s názvom „too big to fail" je neprijateľný a musí byť odstránený zo sveta.

Najlepším riešením by podľa neho bola prísna regulácia, vrátane obmedzenia veľkosti a núteného predaja zo strany bánk, ktoré už nemôžu riadiť svoje riziká. Správu dnes priniesol nemecký spravodajský server spiegel.de.

Paulsonovo varovanie prichádza v čase, keď agentúra Moodys zverejnila svoju najnovšiu analýzu. V nej tvrdí, že USA sa najnovšie podarilo ako tak uniknúť recesii. Výnimkou je iba historicky prvý štát USA Delaware.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:02