StoryEditor

Merkelovej rivala potápa aféra

16.09.2013, 00:00
Kauza okolo lovca hlasov Matthiasa Machniga môže ubrať percentá sociálnym demokratom.

Lovec voličských hlasov, Stroj na moc či Pán temnoty. To sú veľavravné prezývky nemeckého politika Matthiasa Machniga, ktorého prešľap sa stal najnovšie v Nemecku horúcou témou predvolebného boja. Necelý týždeň pred parlamentnými voľbami totiž vyšlo najavo, že táto pravá ruka vodcu sociálnych demokratov Peera Steinbrücka mala prsty v sprenevere státisícov eur.

Do aféry sa ihneď obul tábor nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a žiada okamžité vysvetlenie. Merkelová tak udiera na najcitlivejšie miesto sociálnych demokratov. Machnig je totiž vychýreným lovcom voličských hlasov. Je kľúčovým človekom vrcholiacej kampane opozičnej SPD. „Táto aféra kancelárke určite prišla vhod. Kampaň je ostrejšia, pretože náskok Merkelovej tábora je veľmi tesný. Strany sa teraz budú snažiť využiť všetko, čo majú poruke, aby svojich rivalov zdiskreditovali,“ potvrdil pre HN politológ Jiří Pehe. Predvolebný súboj v Nemecku sa tak vyostruje.

Lovec hlasov
Kľúčový hráč Steinbrückovej kampane mal poberať nezákonne okrem ministerského platu v Durínsku aj štátny dôchodok z predchádzajúceho vysokého postu. K 147 tisícom eur ročne z ministerského platu si tak dodatočne prilepšil podľa odhadu nemeckých médií o vyše stotisíc eur. Jeho prípad v Nemecku pobúril voličov a tento týždeň ho bude riešiť aj spolková krajina Durínsko. Kauza navyše prepukla v čase, keď Steinbrückov koaličný tábor bojuje o každé percento hlasov s táborom Merkelovej. Odlev voličov kvôli Machnigovej kauze tak môže byť pre SPD v čase vrcholiaceho predvolebného boja priam osudný.

Státisíce eur
Machnigovi vyčítajú, že inkasoval dôchodok zo svojej predchádzajúcej pozície štátneho tajomníka rezortu životného prostredia. Išlo o štátne peniaze, ktoré mal brať od novembra 2009 do júla 2012. Robil tak popri tom, ako sedel v kresle durínskeho ministra hospodárstva, odkiaľ mu tiež plynuli státisíce eur. „Zákaz takéhoto dvojitého vyplácania v Nemeckú často platí len na papieri, v praxi z toho zvyčajne býva sprenevera,“ potvrdil nemeckým médiám berlínsky právnik Ulrich Battis. To bol aj Machnigov prípad. Tento týždeň bude mať preto „lovec voličských hlasov“ plné ruky práce s tým, ako celú aféru vysvetlí nielen parlamentu v Durínsku a táboru Angely Merkelovej, ale najmä voličom sociálnych demokratov. Stále však trvá na tom, že zákony neporušil a ku žiadnej sprenevere nedošlo.

Tesný súboj
Nemecké voľby tak či tak sľubujú dramatický súboj Steinbrücka a Merkelovej do sčítania posledného volebného lístka. Najnovšie prieskumy hovoria o veľmi tesnom súboji. Ten je naplánovaný na 22. septembra.

„Nemci sa k urnám chystajú, nemyslím si však, že posledné dni pred voľbami sa situácia ešte nejako zamieša,“ povedal pre HN Slovák Tomáš Rimovský, ktorý pracuje ako finančný manažér v nemeckom v Hamburgu.

Pomery síl oboch táborov zrejme ovplyvnia aj krajinské voľby v Bavorsku. V nich včera podľa odhadov vyhrali Merkelovej spojenci, kresťanskí socialisti CSU.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:37