StoryEditor

Sýria súhlasí. Pridá sa k dohode o zákaze chemických zbraní

12.09.2013, 07:08
Autor:
TASRTASRogog
Sýrsky veľvyslanec v Moskve tvrdí, že Sýria pristúpi na všetky ruské podmienky.

„Sýria je pripravená na Konvenciu o zákaze chemických zbraní čo najskôr,“ vyhlásil dnes sýrsky veľvyslanec v Moskve Riyad Haddad.

„Úplne sme prijali ruský návrh. Súhlasili sme s ním ihneď a úplne. Avšak je potrebné dohovoriť sa o mnohých podrobnostiach. Je to čisto technická otázka,“ dodal Riyad Haddad.

Medzi stálymi členmi Rady bezpečnosti OSN zatiaľ panujú rozpory v otázke likvidácie chemických zbraní vlastnených režimom sýrského prezidenta Bašára Asada (na snímke).

Zatiaľ čo francúzsky návrh žiada okamžité prevedenie zbraní pod kontrolu medzinárodného spoločenstva a hrozí sankciami, konkurenčná iniciatíva Moskvy presadzuje nezáväzné prehlásenie a predpokladá postup rozdelený do etáp.

Rokovania prichádzajú potom, čo ruský prezident Vladimir Putin (na snímke) v článku pre denník New York Times varoval USA pred možnými dôsledkami vojenskej akcie v Sýrii. Úder príde iba v prípade, že zlyhajú diplomatické snahy.

Sýria sa vzdáva svojich chemických zbraní kvôli Rusku, ktoré to navrhlo a nie v dôsledku hrozby americkej vojenskej intervencie, povedal dnes sýrsky prezident Bašár Asad v interview pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24.

"Americké hrozby neovplyvnili rozhodnutie odovzdať chemické zbrane," citovala Asada tlačová agentúra DPA. V interview, ktoré má byť celé odvysielané v televízii ešte dnes, Asad uviedol, že "Sýria presúva chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu v reakcii na ruskú iniciatívu".

Rusko prišlo s návrhom, aby Sýria umiestnila svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu a eventuálne ich zlikvidovala, aby zabránilo americkému útoku a Sýria s ním rýchlo súhlasila.

Ministri zahraničných vecí USA a Ruska, John Kerry a Sergej Lavrov, by mali dnes v Ženeve rokovať o podrobnostiach tohto plánu, dodala agentúra Associated Press.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:34