StoryEditor

Zlatá lopta patrí Forlánovi. Kanonierovi Uruguaja

13.07.2010, 00:00

Jeho tím Uruguaj bol najväčším prekvapením svetového šampionátu, napriek tomu napokon skončil bez medaily -- na štvrtom mieste. Vodca Juhoameričanov Diego Forlán však zaujal najviac. Získal zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu majstrovstiev sveta. Kanonier španielskeho Atletica Madrid nastrieľal v Afrike päť gólov a spolu s Wesleym Sneijderom, Davidom Villom a Thomasom Müllerom sa stal jeho najlepším strelcom.

"Ťažko by sme dosiahli úspech bez takéhoto futbalistu. Diego je pre nás nenahraditeľným hráčom," povedal v dejisku šampionátu o najlepšom hráčovi šampionátu tréner Uruguaja Oscar Tabarez.

Góly z diaľky
Forlán na seba upozornil vďaka excelentným gólom z veľkej diaľky. Presadil sa aj v semifinále proti Holandsku a aj v súboji o bronz proti Nemecku. Jeho presné zásahy však na zisk medaily nestačili. "Dokázali sme nezabudnuteľnú vec. Dostali sme sa medzi štyri najlepšie kluby sveta, takže sa nemáme za čo hanbiť," skonštatoval Forlán po prehratom súboji o bronz.

Kanonier Uruguaja triumfoval v prestížnej ankete so ziskom 23 percent hlasov pred Holanďanom Wesleym Sneijderom a Španielom Davidom Villom. Forlán je tak pokračovateľom legendárneho Francúza Zinedina Zidana, ktorý získal túto cenu pred štyrmi rokmi na šampionáte v Nemecku.

Chce zostať v Španielsku
Jeho odhadovaná cena podľa portálu transfermarkt.de je 22 miliónov eur. Líder španielskeho Atletica Madrid už má ponuky aj z najlepšej súťaže sveta anglickej Premier League, kde už pôsobil v drese Manchestru United. Podľa vlastných slov sa však do Anglicka nevráti. Chce zostať v Španielsku. "Preto som odmietol ponuku Tottenhamu, pretože už nechcem pôsobiť na Britských ostrovoch. Určite chcem zostať hrať v španielskej najvyššej súťaži," doplnil Forlán.


"Mladíkom" vládne Müller
Najlepším mladým hráčom šampionátu sa podľa odborníkov stal nemecký objav Thomas Müller, ktorý strelil v Afrike päť gólov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet-3, menuAlias = svet-3, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:56