StoryEditor

Vojna v Bielom dome

01.12.2002, 23:00

Zvraštené obočie Collina Powella -- taký je titulok komentára uverejneného začiatkom novembra v New York Times. Jeho autor Thomas Friedman rozpráva o stretnutí s istým európskym politikom, ktorý sa veľmi otvorene rozhovoril na tému rastúceho americko-európskeho napätia okolo Iraku. "A ako na vaše argumenty reaguje Colin Powell?" spýtal sa Friedman. Politik sa vraj pokúsil napodobniť šéfa americkej diplomacie -- zvraštil obočie, akoby chcel povedať: "Vy viete, čo si o tom myslím, ale viete aj to, že tých šialencov v tejto administratíve o tom nikdy nepresvedčím."
Bushov Biely dom je na informácie skúpy ako Kremeľ v časoch Brežneva. Začiatkom leta 2002 sa však napriek tomu zákulisný spor stúpencov a odporcov vojny v Iraku preniesol až do amerických médií. Keď New York Times uverejnili 5. júla relatívne podrobné plány operácie, bolo takmer jasné, že za ich únikom stojí niekto z najvyšších kruhov.
Minister obrany Donald Rumsfeld v prvej reakcii existenciu akýchkoľvek vojenských plánov poprel. "Nikto o nich neinformoval ani mňa, ani prezidenta," vyhlásil a pokračoval: "Boli to pravdepodobne iba nejaké papier...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet-2, menuAlias = svet-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:12