StoryEditor

Legislatíva prerátaná na kilowatty

25.05.2004, 00:00

Podľa štatistík bol na Slovensku v roku 2002 podiel obnoviteľných zdrojov energie na celkovej spotrebe len 3,9 %, pričom sa uvádza, že jej najrozšírenejším zdrojom je biomasa. V rôznych formách (od dreveného cez komunálny odpad až po bioplyn a bionaftu) sa podieľa až 90 % na alternatívnej výrobe elektriny i tepla. Zvyšok dopĺňajú v prípade elektriny malé vodné elektrárne, tepla geotermálne zdroje. Ostatné alternatívne zdroje energií sa prakticky nevyužívajú. Odborníci varujú pred sankciami zo strany EÚ, lebo v roku 2010 sa očakáva požadovaný podiel obnoviteľných zdrojov na energetickej spotrebe až vo výške 22 percent!
Odborná verejnosť pozná spor medzi legislatívcami a podnikateľmi združenými v Klube 500 o energetickú legislatívu. Je dobré, že takáto silná skupina poukazuje na konkrétne nedostatky v konkrétnych zákonoch -- slovenská energetická legislatíva by si však zaslúžila ďaleko väčší a všestrannejší tlak. Tu totiž nejde len o nedostatky, ktoré pripravovaným normám vyčítajú veľkopodnikatelia, ale o to, že energetická legislatíva napriek deklarovanému približovaniu európskym normám všestranne zaostáva. Tiež nie je celkom pravda, že domáca energetická legislatíva smeruje iba k naháňaniu ziskov pre producentov energií na úkor odberateľov z priemyselnej sféry. Toto naháňanie ziskov je na úkor všetkých odberateľov a až čas ukáže, či spolu s producentmi energií nie sú naďalej zákonom preferovaní aj dodávatelia. Najväčším nedostatkom však je, že už v súčasnosti neexistujú normy, ktoré by stimulovali a podporovali využívanie alternatívnych zdrojov. Ak by sa totiž aj do konca tohto roka prijali také zákony a prípadne nadväzné opatrenia v daňovej oblasti a subvenčnej politike, ktoré by stimulovali rozvoj využívania alternatívnych zdrojov, nie je reálne, že za zostávajúcich päť rokov vzrastie toto odvetvie šesťnásobne.
Jedným z dosahov existujúceho právneho rámca je totiž aj stav v ponuke technológií pre alternatívnu energetiku. Inými slovami, čo je potrebné pre tých niekoľko odvážlivcov, ktorí sa na to dajú, sa dováža. Naopak -- naše výrobky pre alternatívne zdroje sa výlučne vyvážajú. Obrazom je veterné pole medzi Hainburgom a Bruckom v Dolnom Rakúsku stoja betónové stožiare vyrobené na Slovensku a točia sa na nich vrtule dovezené od nás. Produkcia je, pochopiteľne, limitovaná dopytom, a keďže na domáci trh nemajú naši výrobcovia prečo dať ponuku, súčasná energetická legislatíva je brzdou rozvoja priemyslu aj nepriamo v tomto smere.
V súčasnosti právny stav v tejto oblasti znevýhodňuje aj veľkopodnikateľov, aj mestá a obce a aj maloodberateľov tým, že je vymedzený okruh tých, ktorí môžu vstúpiť do spolku výrobcov energií a že jej transport sa zatiaľ neodohráva v konkurenčnom prostredí. V skutočnosti tu štát až do týchto chvíľ chráni monopolné postavenie producentov a distributérov energií a premena sieťových odvetví na odvetvia, kde môže existovať súťaž, je v nedohľadne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:38