StoryEditor

Beh na lyžiach: Bajčičák bude v maratóne atakovať elitnú desiatku dlhotratiarov

11.03.2005, 10:15

Slovenský reprezentant v behu na lyžiach Martin Bajčičák môže v sobotňajšom maratóne klasickou technikou Svetového pohára FIS v nórskom Holmenkollene atakovať až dve výrazné méty. Umiestením medzi prvými desiatimi bežcami by sa mohol výrazne priblížiť k elitnej desiatke pretekárov v hodnotení dlhých behov, navyše prípadným víťazstvom by už v sobotu prekonal slovenský rekord v SP v počte získaných bodov za sezónu.
Najviac bodov za ročník zatiaľ nazbieral práve Bajčičákov dlhoročný kolega Ivan Bátory, keď v úspešnej sezóne 1999/2000 vyryžoval až 265 bodov. Bajčičák už siedmym miestom v Lahti uplynulý víkend zlepšil svoj osobák z vlaňajška (144) a pred poslednými dvoma individuálnymi pretekmi sezóny stráca na Bátoryho zápis 91 bodov. "Ak by som chcel myslieť na prienik do prvej desiatky v hodnotení dlhých behov, musel by som skončiť minimálne do piateho miesta," zamestnávali pred štartom víťaza SP v Reit im Winkl príjemné starosti. Väčšina bežcov z poradia pred ním sa však postaví v Holmenkollene taktiež na štart. "Okruh favoritov na víťazstvo je veľmi široký. Môžu to byť domáci Nóri Estil, Aukland, ale aj iní, Rusi, alebo aj Lukáš Bauer. Ja netajím, že je to moja silná disciplína a chcem ísť po ďalšie kvalitné umiestenie," odhodlával sa 28-ročný pretekár ŠKP Štrbské Pleso a pokračoval: "V porovnaní s vlaňajškom, keď som tu skončil deviaty, sa pôjde viac okruhov a ťažko povedať, či to bude náročnejšie alebo nie ako vlani. V každom prípade si bežcov viac užijú diváci na štadióne. Každý maratón je náročný a všetko bude závisieť od toho, ako pripravíme lyže." Práve na voskovanie Slováci doplatili na majstrovstvách sveta v Oberstdorfe, kde najmä Bajčičák prišiel pre zlé mazanie o umiestenie v prvej desiatke.
"Inak takto v rýchlosti si ani nespomínam, či som niekedy bežal dva maratóny v priebehu dvoch týždňov. Podobné to bolo azda iba po olympiáde v Salt Lake City, ale to bol rozdiel troch týždňov," uvažoval Zákamenčan, pre ktorého to bude už symbolicky trinásty štart v pretekoch s dĺžkou 50 a viac kilometrov.
Bátory bude medzi štartujúcimi chýbať. "Už v maratóne v Oberstdorfe mi topánka do krvi zodrala palec na nohe a stále tam mám veľký otlak. V Lahti sa išlo skejtom, takže som boľavé miesto tak nezaťažoval, ale ak by som išiel v sobotu tieto preteky, asi by boli moje posledné v sezóne. Radšej si skúsim doliečiť ranu a sústredim sa na záverečný skiatlon vo Falune," povedal Bátory. Navyše ak by pre zranenie vypadol zo zvyšného programu SP, znemožnil by tak i plánovaný jediný štart slovenskej štafety v tejto sezóne - v rozlúčkový deň ročníka - 20. marca vo Falune.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 09:04