StoryEditor

Tri svetové rekordy za necelých tridsať minút

28.03.2007, 15:00
Autor:
SITASITA
Po štyroch utorňajších zápisoch do historických tabuliek sa plavci v úvodných štyroch disciplínach stredajšieho semifinálového a finálového programu postarali o ďalšie tri v rozpätí necelej pol hodiny.

Na XII. majstrovstvách sveta v plaveckých športoch v austrálskom Melbourne sa roztrhlo vrece so svetovými rekordmi. Po štyroch utorňajších zápisoch do historických tabuliek sa plavci v úvodných štyroch disciplínach stredajšieho semifinálového a finálového programu postarali o ďalšie tri v rozpätí necelej pol hodiny.
Už v semifinále na 50 m znak prekvapila svoje súperky Američanka Leila Variziová, ktorá postúpila výkonom 28,16 do finále ako najrýchlejšia a o tri stotiny sekundy zlepšila dva roky starý rekordný výkon Nemky Janine Pietschovej, ktorá sa dostala do finálovej osmičky piatym semifinálovým časom 28,72.
Druhý rekordný výkon dňa a rovnako druhý v rámci svetového šampionátu priniesol vo finále na 200 m motýlik tretie melbournské zlato americkej hviezde Michaelovi Phelpsovi. Dvadsaťjedenročný päťnásobný zlatý olympijský medailista z Atén svojich súperov jednoznačne deklasoval a časom 1:52,09 posunul svoj minuloročný augustový výkon z Panpacifických hier z kanadskej Victorie o neuveriteľných 1,71 sekundy. Druhý Číňan Wu Peng stratil na fenomenálneho Američana tri sekundy. Bronz získal Rus Nikolaj Skvorcov. "Sám seba som prekvapil. Je to skutočne rýchly čas. Plánoval som výkon pod 1:53 min, ale až takto ďaleko som nemyslel. Som v dobrej forme a chcem z toho vyťažiť maximum," povedal po doplávaní Phelps.
Najrýchlejšie preteky v histórii predviedli divákom v Aréne Roda Lavera ženy na 200 m voľným spôsobom, keď súboj Francúzky Laure Manaudouovej s Nemkou Annikou Lurzovou vybičoval obe k výrazne rýchlejšiemu času, ako bol utorkový semifinálový svetový rekord Talianky Federiky Pellegriniovej - 1:56,47. Francúzska hviezda aj skúsená Nemka pokorili ako prvé ženy na svete na tejto trati hranicu 1:56 min, ale dohmat vyšiel lepšie Manaudouovej, ktorá časom 1:55,52 zlepšila Pellegriniovej svetové maximum o 95 stotín sekundy. Lurzová zaostala na druhej priečke iba o 16 stotín sekundy (1:55,68). Talianska favoritka skončila za 1:56,97 tretia. "Nečakala som, že budem rýchlejšia ako Pellegriniová v semifinále. Federica je však kvalitná súperka a som presvedčená, že svetový rekord bude čoskoro patriť opäť do jej zbierky," povedala Manaudouová, ktorú doplnila strieborná Lurzová: "Nie som sklamaná zo striebra, veď som zaplávala skvelý čas. Rešpektujem kvalitu, ktorú dosahuje Laure."
Historický prielom sa podaril Tunisanovi Oussamovi Melloulimu, ktorý ako prvý plavec z tejto africkej krajiny získal zlato na svetovom šampionáte. V sledovanom finále na 800 m voľným spôsobom odsunul na druhú priečku Poliaka Przemyslawa Stanczyka a až tretí skončil domáci Craig Stevens. Sklamaním je vystúpenie obhajcu titulu a svetového rekordéra Austrálčana Granta Hacketta, ktorý skončil až siedmy.
Triumfom svetového rekordéra a majstra sveta spred štyroch rokov Olega Lisogora sa skončilo finále na 50 m prsia, keď ukrajinský veterán odsunul na druhú priečku zásluhou lepšieho dohmatu Američana Brendana Hansena. Rozdiel medzi prvými dvoma priečkami bol iba tri stotiny sekundy. Lisogor si napravil reputáciu spred dvoch rokoch z MS v Montreale, kde šokujúco neprešiel sitom rozplavieb. Tretí skončil v Melbourne Juhoafričan Cameron van der Burgh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:40