StoryEditor

Dnes otvoria olympijské dediny pre športovcov

31.01.2006, 09:02

Od piatkového večera je v dejisku XX. zimných olympijských hier v Turíne predvoj slovenskej výpravy - obaja zástupcovia vedúceho našej misie na ZOH 2006, Peter Brüll aj Roman Buček. Dorazili medzi prvými zástupcami z približne ôsmich desiatok zúčastnených národných olympijských výborov. Hneď po večernom príchode do Olympijskej dediny v Turíne sa stretli s veľmi prísnymi bezpečnostnými opatreniami, keď policajti neprepustili Bučekovi do dediny manikúrové nožnice.
V sobotu ráno absolvovali obaja členovia vedenia slovenskej výpravy registračný míting, na ktorom s organizátormi hier prechádzali všetkých nominovaných športovcov zo Slovenska meno za menom. "Jediný problém sa vyskytol okolo biatlonistu Radovana Šimočka, u ktorého organizátori nemali evidované splnenie nominačných kritérií medzinárodnej federácie. Ale to sa napokon vyjasnilo a po prezretí dokumentácie uznali, že kritériá splnené má. U ostatných našich športovcov prebehla registrácia bez väčších problémov. U bežkyne na lyžiach Garajovej sme dokonca v rozpore s predošlými informáciami zistili, že môže štartovať nielen v tímovom, ale aj v individuálnom šprinte a v behu na 10 km," informoval Peter Brüll.
Po registračnom mítingu členovia vedenia slovenskej výpravy prebrali kľúčiky od deviatich áut a jedného mikrobusu, teda od všetkých oficiálnych vozidiel, ktoré bude počas ZOH 2006 používať slovenská výprava. Šoférovať ich budú dobrovoľnici, ktorých bude mať výprava k dispozícii dohromady šestnásť. Ďalej prebrali aj izby v Olympijskej dedine v Turíne, ktorú bude obývať časť vedenia výpravy, kompletný tím hokejistov a rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Užák aj s trénerom. "Tam sa nevyskytli problémy. Naša výprava bude obývať desať apartmánov na piatich poschodiach. Deväť izieb je jednoposteľových, ostatné sú dvojky. Izby sa veľmi podobajú aténskym spred dvoch rokov, postele sú celkom solídne. Pre nadmerných hokejistov, ako je predovšetkým Chára, máme objednané predĺžené postele," konštatoval Peter Brüll.
V nedeľu vyrazili obaja zástupcovia vedúceho slovenskej výpravy do horských stredísk, kde bude ich hlavné pôsobisko - Brüll bude počas ZOH 2006 šéfovať časti výpravy, pobývajúcej v dedine v Bardonecchii (tvoria ju biatlonisti a snoubordista), Buček zase v Sestriere, kde budú bývať všetci naši lyžiari, ale aj sánkari a bobisti. Kým pri odchode z Turína čelili lejaku, v horách ich zastihlo husté sneženie, ktoré pokračovalo aj v pondelok. Cestu z Turína do Bardonecchie zvládli autom za dve a pol hodiny, presun odtiaľ do Sestriere im trval trištvrte hodiny a cesta zo Sestriere cez Pragelato naspäť do Turína viac než dve hodiny. "Išlo sa zle, pretože stále snežilo. Tie horské cesty sú úzke a museli sme sa vyhýbať pluhom aj kamiónom, vedľa ktorých sa takmer nedalo prejsť," uviedol na margo cestovania Roman Buček.
Kým v dedine v Bardonecchii Slováci pri preberaní ubytovania našej výpravy nenarazili na žiadny vážnejší problém, situácia v Sestriere ich zaskočila. "Vyhradené parkoviská boli pod veľkou vrstvou snehu, takže vôbec nefungovali a autá parkovali doslova na všetkých možných miestach. Podobne nepríjemné prekvapenia sme zažili aj priamo v dedine. Bezpečnostné opatrenia tam boli extrémne prísne, pretože policajti dostali nejaké avízo, že sa voľačo chystá. Pri kontrolách boli naozaj neoblomní. Keď sme sa potom dostali do ubytovacích priestorov, našli sme tam chaos. V niektorých našich izbách ešte boli upratovačky, bola tam odložená malta, atakďalej. Haprovali telekomunikácie, takže ešte stále nemáme zavedené linky. V utorok 31. januára majú oficiálne otvoriť všetky tri olympijské dediny, ale v Sestriere sme mali dojem, že už je päť minút po dvanástej. Napriek tomu treba povedať, že z organizátorov sme necítili žiadnu väčšiu nervozitu," informoval Roman Buček.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:36