StoryEditor

Farmári žiadajú dotácie opäť na poslednú chvíľu

09.02.2004, 23:00
Slovenským poľnohospodárom sa dnes definitívne končí lehota na podávanie žiadostí o posledné národné dotácie pred vstupom do Európskej únie. Prevažnú časť žiadateľov o dotácie - podobne ako v predchádzajúcich rokoch - očakávajú pracovníci Pôdohospodárskej platobnej agentúry až posledný deň.

Potvrdzujú to aj posledné údaje z regionálnych pracovísk platobnej agentúry. Podľa TASR napríklad v Košiciach do včerajšieho poludnia zaevidovali iba 60 žiadostí, pritom v minulom roku si nárokovalo až 335 agropodnikateľov tohto regiónu.
Platobná agentúra bude preto preberať žiadosti až do vybavenia posledného klienta. Tam, kde nárokov bude priveľa, budú žiadosti len prijímať a zaevidujú ich počas ďalších dní. Tým podnikatelia dodržia termín podania a všetky žiadosti budú platné. Pre HN to potvrdil šéf sekcie priamych podpôr a organizácie trhu platobnej agentúry Tibor Guniš.
Všetci príjemcovia národných dotácií musia od 1. do 14. mája požiadať následne aj o priame platby na plochu v hektároch z fondov Európskej únie. Od 14. mája beží lehota 25 kalendárnych dní, počas ktorých budú môcť ešte podať žiadosti o priame platby na plochu aj oneskorenci, ale za každý pracovný deň sa im odpočíta automaticky jedno percento z podpory, na ktorú majú nárok. Po 8. júni, keď uplynie dodatočná lehota, už nebude možné podať žiadosť a nárok na podporu z národného rozpočtu aj z rozpočtu únie farmárovi zanikne.
Novinkou v poskytovaní podpôr je, že o priame platby z Bruselu od mája môžu žiadať aj roľníci, ktorí si v prvom štvrťroku žiadosť nepodali alebo na ňu nemajú nárok. Eurodotácie môžu čerpať nielen dosiaľ registrovaní poľnohospodári, ale aj farmári, ktorí nie sú evidovaní ako podnikatelia v poľnohospodárstve.
"Po 1. máji tohto roka môže získať jednotné platby na pôdu každý, kto hospodári na pôde a udržiava ju v dobrom poľnohospodárskom stave. Podmienkou je, aby hospodáril minimálne na jednom hektári pôdy, pričom aspoň jedna parcela musí mať minimálne 0,3 hektára," povedal pre HN šéf sekcie priamych podpôr a organizácie trhu Pôdohospodárskej platobnej agentúry Tibor Guniš.
Ministerstvo pôdohospodárstva môže vyplatiť na národné dotácie za prvý štvrťrok tohto roka asi 2,4 miliardy korún. Ide o podporu pestovania plodín na ornej pôde v sume do 2 100 korún na hektár založenej alebo plánovanej úrody. Výnimku tvoria podpory na pestovanie chmeľu, kde je suma stanovená do 11-tisíc korún na hektár registrovanej chmeľnice, a na pestovanie tabaku od 70-tisíc do 110 tisíc korún na hektár. Chov oviec a kôz podporí štát sumou do 500 korún na kus a chov kráv bez trhovej produkcie mlieka sumou do 4-tisíc korún na zviera. Vo všetkých prípadoch ide o zálohové platby, ktoré musia poľnohospodári na konci sezóny vyúčtovať.

Dotácie agrosektoru zo štátneho rozpočtu (v mld. Sk)
2000

2,7

2001

2,6

2002

2,5

odhad 2003*

3,3

do 1. mája 2004

2,4

*výsledné údaje nie sú k dispozícii
Zdroj: VÚEPP, štátny rozpočet, hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 21:46