StoryEditor

Ostávajú pri starom -- väčšinu má zabezpešiť SDKÚ

Koalícia sa včera dohodla, že ostáva pri doterajšom modeli -- väčšinu v parlamente má rokovaním s nezávislými poslancami zabezpečiť SDKÚ a ANO, ktoré prišli o časť poslancov. Jedinou zmenou je ústupok požiadavke SMK, aby sa o kľúčových zákonoch, akým je rozpočet, či reformné zákony, rozhodovalo vo vláde konsenzom.

Koalícia sa včera dohodla, že ostáva pri doterajšom modeli -- väčšinu v parlamente má rokovaním s nezávislými poslancami zabezpečiť SDKÚ a ANO, ktoré prišli o časť poslancov. Jedinou zmenou je ústupok požiadavke SMK, aby sa o kľúčových zákonoch, akým je rozpočet, či reformné zákony, rozhodovalo vo vláde konsenzom. Koalícia o požiadavke Slobodného fóra (SF) nahradiť na poste predsedu vlády Mikuláša Dzurindu nominantom KDH, najpravdepodobnejšie predsedom NR SR Pavlom Hrušovským, ani nerokovala. Dôvodom bolo odmietnutie SDKÚ a ANO. SF preto ostáva v opozícii.

Ako na to
SF na stretnutí s troma koaličnými stranami -- SMK, ANO a KDH navrhlo, aby sa sedem poslancov NR SR, ktorí sú členmi SF, spojilo s KDH a SMK. Táto skupina by bola v parlamentnej pôde najsilnejším prvkom koalície a nárokovala by si post predsedu vlády. Tým by sa mal stať zástupca KDH. SDKÚ ako druhá najsilnejšia strana takejto vládnej koalície by mala nárok na post predsedu NR SR. SF si pri realizácii tohto návrhu nebude nárokovať žiadny vládny post a nepredpokladá, že by muselo dôjsť k ďalším zmenám v kabinete. Martináková pripustila, že takáto zmena by si vynútila otvorenie koaličnej zmluvy a prípravu nového vládneho programu, SF by bolo súčasťou takejto dohody, a teda koalície. V prípade, že koaličné strany návrh SF neprijmú, bude tento subjekt pôsobiť ako mimokoaličná strana a realizovať svoju vlastnú politiku.

Prvá reakcia koalície
Predseda ANO Pavol Rusko vyhlásil, že ak má byť reálny, musí byť splniteľný. "Asi sa dosť dobre nedá chcieť, aby niekto odišiel a na druhej strane počítať s dvadsiatimi poslancami jeho klubu na to, aby tí ďalší, ktorí ostanú, mohli ostať ministrami," povedal. Podľa predsedu SMK Bélu Bugára sa návrhom budú na budúci týždeň zaoberať orgány strany. Podľa dostupných informácií šéf KDH návrh nepovažuje za dobrý. "Je to nápad, ktorý si seriózny komentár vôbec nezasluhuje," reagoval pri príchode na rokovanie Koaličnej rady Dzurinda.

Čo by bolo treba na splnenie požiadavky SF
Aby bolo možné vyhovieť požiadavke SF, musel by Dzurinda "dobrovoľne" opustiť kreslo predsedu vlády -- automaticky by padla celá vláda. Vzápätí by bolo na prezidentovi, koho by poveril zostavením novej vlády. Súčasný prezident, kým ešte vystupoval na verejnosti, viac ako zástupcov koalície preferoval predsedu Smeru Roberta Fica. Ak by sa koaličná rošáda odohrala až po inaugurácii nového prezidenta Ivana Gašparoviča (15. júna), situácia sa nemení -- opozičného politika Gašparoviča v kampani podporoval Ficov Smer. Ak by aj prezident poveril zostavením vlády niekoho zo súčasnej koalície, na nové usporiadanie mocenských pomerov by musela vzniknúť nová koaličná dohoda. Vznik novej vlády by nasledovalo nové programové vyhlásenie, ktoré musí v parlamente podporiť minimálne 76 poslancov. Súčasná koalícia aj s podporou SF disponuje spolu 74 poslancami. Nevyhnutná by preto naďalej bola podpora zo strany nezávislých poslancov, ktorí opustili vládne strany. Ďalším riešením by bola dohoda s nezávislými, predtým poslancami ĽS-HZDS alebo KSS. To však odmietajú tri strany súčasnej koalície -- SMK, ANO a KDH -- ktoré Dzurindu obviňujú, že si ich podporu kupuje.

Trojboj SF s KDH, ANO a SMK
Koaličná trojka s výnimkou SDKÚ včera dopoludnia rokovala so SF aj o návrhoch zákonov, ktoré predkladá SF do parlamentu. Martináková požiadala ostatné strany, aby podporili ich návrh na kompenzácie pre dôchodcov. SF sa nevzdáva ani návrhov, ktoré sa týkajú verejnej správy. SF požaduje jej odpolitizovanie -- prednostov úradov by mal vymenovať rezortný minister, a nie vláda. Rozhovory sa týkali aj návrhu zákona, ktorý má zabrániť použitiu prostriedkov z privatizácie na iné účely, než s akými ráta vládny program. Tieto peniaze by sa mali dať použiť len na úhradu štátneho dlhu a dôchodkovú reformu, nie na investičné stimuly. Prvý podpredseda SF Ivan Šimko pri opätovnom prerokúvaní volebného zákona navrhne zohľadniť ich požiadavku na vytvorenie niekoľkých volebných obvodov. Ak tento návrh neprejde, pripraví SF návrh, ktorý bude obsahovať prechod na kombinovaný volebný systém.

Čo treba na splnenie požiadavky SF:
-- odchod Dzurindu a pád vlády
-- prezident musí niekoho poveriť zostavením novej vlády
-- nové usporiadanie mocenských pomerov -- nová koaličná dohoda
-- vznik novej vlády, nové programové vyhlásenie, ktoré musí v parlamente podporiť minimálne 76 poslancov (súčasná koalícia + SF majú spolu 74 poslancov)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:54