StoryEditor

Protizákon: Koalícia v zajatí "blbej nálady"

02.07.2003, 00:00
Predseda SMK včera na rokovaní koaličnej rady vyjadril pobúrenie nad tým, že protiopatrenie proti maďarskému krajanskému zákonu sa pripravovalo bez vedomia jedného z koaličných partnerov. Podľa Pavla Minárika (KDH) sa príprava protiopatrenia realizovala "v technických opatreniach na strane vlády". Dodal, že protizákon sa nepripravoval ani s vedomím iných koaličných strán. Šéf poslaneckého klubu KDH opakovane zdôraznil, že otázka, kto a kde protizákon pripravil, nebolo predmetom rokovania koaličnej rady. Na presný opak upozorňuje predseda ANO Pavol Rusko. "Atmosféra nebola dobrá. Ak sa chceme dohodnúť, forma musí byť iná, ako bola dnes. Viem sa vcítiť do nespokojnosti SMK," povedal s tým, že SMK ani ANO nedostali odpoveď na opakovane položenú otázku - kto a odkedy protizákon pripravoval. "Ja by som si nedovolil so žiadnym koaličným partnerom komunikovať tak, ako sme tu videli," zdôraznil Rusko. Včerajšie rokovanie vníma ako cestu k rozbitiu šance na nájdenie dohody. Ak to bude potrebné, ANO je podľa Ruska pripravená podporiť kroky, ktoré zabránia exteritoriálnym účinkom krajanského zákona. Podľa nepotvrdených informácií, ktoré má Bugár k dispozícii, sa na príprave zákona podieľa ministerstvo vnútra, spravodlivosti, zahraničných vecí. Minárik vraj takéto informácie nemá. Ešte minulý týždeň informoval minister spravodlivosti za KDH Daniel Lipšic o tom, že SR je pripravená na to, že Budapešť začne uplatňovať zákon o Maďaroch, žijúcich v susedných krajinách. "Každá zodpovedná vláda musí byť pripravená na rôzne alternatívy," uviedol.
Aké sú cesty k zákonu
Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda podľa Minárika ubezpečil koaličných partnerov, že "nech sa urobí akékoľvek zákonné opatrenie v NR SR, bude realizované podľa všetkých legislatívnych pravidiel". Podľa koaličnej dohody však predkladanie zákonov ovplyvňuje aj koaličná zmluva. Všetky zásadné rozhodnutia a uznesenia vo vláde SR, v NR SR a v koaličnej rade môžu byť prijímané po vzájomnej dohode všetkých koaličných partnerov. "Pokiaľ nedôjde k dohode, ani jeden z partnerov nepredloží spornú vec na rokovanie príslušného orgánu, kým nezaujme k veci stanovisko koaličná rada," konštatuje zmluva s tým, že každý partner má právo veta.
Šanca na dohodu vraj je
Dzurinda sa však oficiálne stále nevzdáva nádeje na dohodu s Maďarskom. "Máme dobré predpoklady, aby sa situácia upokojila," poznamenal. Na otázku, či protizákon už je pripravený, povedal: "O veciach treba hovoriť v pravý čas a náležitým spôsobom," Zdôraznil však, že exteritoriálne účinky, ani diskriminácia občanov na Slovensku sa nebudú vykonávať. "Bolo by to zlé pre občanov maďarskej národnosti, iných národností, aj pre Slovákov," upozornil predseda SDKÚ. Slovensko je podľa neho pripravené nežiaducim účinkom zabrániť, pretože je to jeho povinnosťou. Slovensko dostalo minulý týždeň od Maďarska nótu, v ktorej sa hovorí o možnostiach pokračovania ďalších rokovaní aj prostredníctvom zmiešaných komisií. V týchto dňoch pripravuje SR odpoveď.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 21:33